Нещодавно кілька сот мешканців Сокаля, що на Львівщині, прийшли на старе міське кладовище, щоб віддати шану похованим там бійцям Української галицької армії. Священики Української греко-католицької церкви відправили панахиду за загиблими воїнами. Із полум’яною патріотичною проповіддю на врочистостях виступив настоятель кафедрального собору Св. Петра і Павла отець Ярослав Кущук. Він закликав присутніх шанувати світлу пам’ять воїнів, які 90 років тому, не шкодуючи життя, боролися за незалежність України.

— Лише незлагода і чвари в українському суспільстві, відсутність підтримки з Києва, де саме національні зверхники ділили владу, — наголосив промовець, — змусили підрозділи УГА відступити за Збруч. Тож, будуючи нову незалежну Україну, ми не маємо права забувати помилок тієї боротьби. Наша сила — в злагоді і єдності.

До підніжжя пам’ятника, що на могилі воїнам Української галицької армії, присутні поклали вінки, букети живих квітів, запалали сотні лампадок. Естафету того буремного часу Сокалю передає і створена тоді газета «Голос з-над Бугу», яка через кілька днів відзначатиме своє 90-річчя.

Фото автора.