УСПП вітає скасування рішення Київської міської державної адміністрації про підвищення тарифів на комунальні послуги для комерційних структур у 5—10 разів.

«Союз промисловців і підприємців миттєво відреагував на антипідприємницьке рішення і забив на сполох. В УСПП відбулося засідання «круглого столу». За його результатами були спрямовані звернення в суди, до вищих органів влади. Представники ділової спільноти були одностайні в тому, що безпрецедентно збільшені комунальні платежі зроблять велику частину столичного бізнесу неконкурентоспроможним», — зазначив президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах.

За його словами, рішення київської влади означає посилення тиску на підприємництво, що в умовах економічної кризи є неприпустимим. З позицією УСПП погодився Антимонопольний комітет країни, який своїм рішенням зобов’язав Київміськдержадміністрацію скасувати відповідне розпорядження. «Сьогодні як ніколи необхідно підтримувати бізнес, а не погіршувати умови його ведення, — переконаний він. — Тому ми вітаємо те, що ініціативи підприємців знайшли підтримку. Рішення столичної влади, які суперечать законодавству країни та здоровому глузду, скасовані».

Серед громадських спілок та об’єднань, які підтримали позицію УСПП, — Спілка малих, середніх та приватизованих підприємств України, Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Український кредитно-банківський союз, Ліга страхових організацій, Ліга нафтопромисловців України, Асоціація українських банків, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, Союз хіміків України та інші.

Так, за даними Асоціації готельних об’єднань та готелів міст України, у зв’язку з підвищенням тарифів у 10 разів деякі готелі могли витрачати на комунальні послуги до 5 млн. гривень на рік. Це змусило б їх підняти вартість своїх послуг в середньому на 25—30%, призвело б до падіння економічних показників, різкого зменшення платежів до бюджету та скорочення персоналу. «Останнім часом у зв’язку з економічною кризою та зменшенням кількості туристів завантаження готелів знизилося майже на 30%. За таких умов збільшення комунальних тарифів закінчиться банкрутством готелів, порушенням умов з туристичними фірмами, зривом підготовки до прийому учасників Євро-2012», — вважає голова правління Асоціації Микола Євдокименко.

Як наголошує УСПП, владним структурам треба серйозно займатися мінімізацією наслідків економічної кризи, не допускати охолодження промисловості, протистояти загрозам бідності та безробіття. «Підприємства столиці сьогодні знаходяться на межі своїх можливостей і з усіх сил намагаються скоротити витрати виробництва, — відзначає Анатолій Кінах. — У таких умовах влада повинна шукати можливості додатково простимулювати бізнес, а не тиснути на нього з популістських міркувань, не витискати кошти для вирішення бюджетних проблем».

Союз промисловців і підприємців не відкликатиме своїх позовів із судів, щоб запобігти спробам повернутися до необґрунтованого підвищення тарифів.