Сьогодні, коли завершено службове розслідування, можна розповісти про надзвичайну подію, головною діючою особою якої був високопоставлений російський дипломат, Генеральний консул Російської Федерації в Одесі Олександр Грачов. НП сталася 27 липня 2008 року в міжнародному аеропорту «Одеса».

Генконсул Російської Федерації Олександр Грачов за півтори години до вильоту літака рейсом АЕW (Одеса—Москва) прибув до одеського аеропорту з двома іноземними громадянами. Розташувався дипломат зі своїми супутниками у залі для особливо важливих персон.

Ну, певна річ, не обійшлося без чарки на коня, розповідають працівники буфету залу для особливо важливих персон. І чарчина, як показали подальші події, певно, була не одна.

За словами директора комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Одеса» Світлани Пустильникової, пан Грачов візуально мав вигляд як людина, що не цуралася застілля.

Було оголошено посадку на літак рейсом до Москви, і пасажири, яких проводжав російський дипломат, пройшли необхідні процедури — контроль авіабезпеки, митний і прикордонний контроль і на мікроавтобусі були доставлені до літака.

Несподівано для персоналу аеропорту, пред’явивши талон, як пізніше з’ясувалося, іншого пасажира, до мікроавтобуса для особливо важливих персон сів Генеральний консул Російської Федерації. Дипломат піднявся на борт літака, де почав висловлювати невдоволення тим, що гості, яких він проводжав, розміщені не в бізнес-класі, а в економ-класі.

Екіпаж літака пояснив йому, що його гості сидять на місцях, зазначених в їхніх квитках, а самого дипломата попросили також зайняти своє місце в літаку.

І тут з’ясувалося, що Олександр Грачов ніякий не пасажир, а просто проводжальник. За вимогою екіпажу дипломат був змушений залишити літак і в супроводі інструктора відділу супроводу служби авіаційної безпеки був доставлений до приміщення аеровокзалу. Про інцидент було негайно повідомлено диспетчеру аеропорту. На його вимогу готовий до вильоту літак був відбуксований на стоянку. З повітряного судна висадили всіх пасажирів і їхній багаж. Почалася повторна процедура проходження митного огляду і контролю служби авіаційної безпеки. Такі міжнародні вимоги, що їх дотримуються у всіх аеропортах світу.

У результаті спроби «порулити» в одеському аеропорту російським дипломатом Генеральним консулом Російської Федерації в Одесі Олександром Грачовим виліт рейсу «Одеса—Москва» було затримано на півтори години.

Компетентна думка

Віктор КОРЕНЮК, перший заступник директора комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Одеса», стаж роботи 32 роки:

— У моїй практиці це перший інцидент за участю іноземного дипломата. Мені доводилося забезпечувати прибуття і відліт таких високопоставлених пасажирів, як канцлер Німеччини Гельмут Коль, президент Росії Володимир Путін, надзвичайних і повноважних послів багатьох держав. Усі вони були коректні і шанобливі до обслуговуючого персоналу і до дотримань правил авіаційної безпеки.

Як діяли би у такому випадку в будь-якому іноземному аеропорту? Із застосуванням сили його спинили б, поставили на місце. Хотів би я бачити, щоб, наприклад, у Бонні, Тель-Авіві чи Женеві хтось із українських представників так поводився б, як пан Грачов — де б він після цього опинився? Там, де належить бути порушникові правил на авіаційному транспорті. Незалежно від чину і рангу.

Від редакції: Наш кореспондент зв’язався телефоном з консулом Російської Федерації в Одесі Дмитром Субботіним і попросив його прокоментувати ситуацію, учасником якої став Генеральний консул Російської Федерації в Одесі Олександр Грачов. Ось що сказав дипломат: «Одеська область — цікавий в економічному і культурному значенні регіон України. Ми часто зустрічаємо і проводжаємо різні бізнес-делегації. Щодо фактів, що їх ви просите прокоментувати, повідомляю — про нас пишуть дуже багато і по-різному. Коментувати тут нічого. Посольство Російської Федерації в Україні знає про питання, яке ви поставили, і здивоване тим, що воно виникло. Імовірно, хтось зацікавлений, комусь цікаво, хтось пише про те питання, яке ви поставили».

Одеса.