Президент України Віктор Ющенко дає Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко п’ять днів, щоб розрахуватися з Росією за газ. Про це він сказав учора на початку засідання РНБО, коментуючи заяви Президента РФ Дмитра Медведєва про борг «Нафтогазу» перед «Газпромом». «2 мільярди боргу — це ваша персональна відповідальність. Кілька днів тому ви робили заяви про те, що з газом вирішено все. Отож продемонструйте протягом п’яти днів, що з газом ви вирішили все», — сказав Віктор Ющенко. Він також обвинуватив уряд у здійсненні непрофесійної енергетичної політики: «Хочу попередити, що така практика веде до одного — до колонізації України». На цьому «газова тема» на засіданні РНБО була вичерпана.

Нагадаємо, напередодні глава правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив журналістам після зустрічі з Дмитром Медведєвим, що ціна газу для України при переході на ринкові відносини в галузі постачання з 1 січня 2009 року може становити більше 400 дол. за тисячу кубометрів. Як відомо, на останніх газових переговорах у Москві на початку жовтня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про те, що Росія та Україна домовилися про перехід на ринкові ціни за газ для України протягом трьох років, а глава «Нафтогазу» Олег Дубина висловив думку, що ціна на газ в 2009 році не вийде за межі 250—300 дол. за 1 тис. куб. м.

Заступник голови правління «Нафтогазу» Володимир Триколич ще до трансляції бесіди Медведєва з Міллером визнав наявність боргу перед «Росукренерго» — швейцарським трейдером, що поставляє куплений у «Газпрому» середньоазійський газ в Україну. Щоправда, озвучена ним сума вдвічі менша, ніж у кремлівській версії. «Сьогодні борг, з урахуванням всіх нюансів, становить 1,26 — 1,27 млрд. дол.», — цитують пана Триколича агентства. «Росукренерго» офіційно підтверджує слова російського Президента й глави «Газпрому». Джерело, близьке до російсько-українських переговорів, пояснило виданню, що «Нафтогаз» озвучує тільки обсяг простроченої заборгованості. «Нафтогаз» прострочив виплату близько 400 млн. дол. за вересень і всю суму за жовтень (приблизно 900 млн. дол.). А 2,4 млрд. — сума, що враховує поточні неплатежі за листопадове постачання, які за згодою сторін повинні закриватися авансом, а також пені й штрафи за регулярні зриви графіку перерахування коштів протягом півроку з моменту укладання контракту між «Нафтогазом» і «Росукренерго» у квітні 2008 року. Штрафів «набігає» ще близько 200 млн. дол., і якщо ситуація не зміниться, то до кінця листопада санкції збільшаться ще на 100 млн. дол.

Експерти впевнені: найближчим часом «Нафтогаз» не зможе повернути борг «Газпрому», що призведе до значного зростання вартості газу для України.