Під час учорашнього засідання Рада національної безпеки і оборони України розглянула три питання: про право і захист інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства; про виконання рішень РНБОУ у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель в державі та про військово-технічне співробітництво.

Президент Віктор Ющенко, зокрема, констатував, що органи виконавчої влади демонструють неспроможність ефективно реалізувати державну політику в сфері інтелектуальної власності. До того ж ця сфера ні урядом, ні парламентом не розглядається як потужний ресурс розвитку та стабільності внутрішнього ринку. Відтак інтелектуальний продукт досі не став основою формування інноваційної економіки країни. А через неврахування інтелектуальної власності обсяги нематеріальних активів промислових підприємств сьогодні занижені на 50—80 відсотків. «Не оцінена людина та її інтелектуальний внесок — найголовніше багатство», — зазначив Президент. Як наслідок — з України вивозяться технології та технічні дані на мільярди гривень, виїжджають спеціалісти, що працювали в усіх високотехнологічних галузях. Загалом з України за останні десять років виїхало 154 доктори наук та близько 550 кандидатів наук, що перетворило нашу країну на донора інтелектуальних ресурсів для Європи і світу. У зв’язку з цим глава держави запропонував членам РНБО обговорити зміни, які треба внести до наявної нормативно-правової бази та розробити рекомендації, яким чином вдосконалити державне управління, щоб подолати перелічені проблеми.

Анонсуючи друге питання порядку денного, Президент констатував, що земельна реформа, яка була спрямована на підвищення ефективності використання та охорони земель, на зростання економічного благополуччя країни, перетворилася на джерело загроз національній безпеці. Він нагадав, що за рішенням РНБО було сформовано 52 доручення, за яке проголосував весь склад Радбезу. Проте із 52 завдань, визначених попередніми рішеннями РНБОУ, не виконаними залишаються 35, тобто 67 відсотків від загальної кількості. Відтак В. Ющенко заявив, що має наміри порушити питання про відставку тих людей, які так поставилися до цих рішень. Бо тим часом правоохоронні органи свідчать про численні порушення земельного законодавства службовцями державних та місцевих органів. «Хабарництво та зловживання службовим становищем — це головний чинник, який буйно квітне серед працівників органів Держкомзему», — сказав він. Президент вважає, що подолати це можна через створення єдиної бази даних про землю, її якісні характеристики, власників, цільове призначення, однак досі уповноважені на це органи влади так і не створили відповідної бази даних земельних ресурсів.

Для довідки: Міністерством внутрішніх справ у 2008 році викрито понад 2,4 тисячі злочинів, пов’язаних із земельними відносинами, у тому числі 1678 — стосовно приватизації землі. Сума збитків з розслідування кримінальних справ становить понад 529 мільйонів гривень, з яких 462 мільйони гривень відшкодовано. Окрім того, за матеріалами СБУ, протягом 9 місяців цього року порушено 79 кримінальних справ за фактами недотримання вимог чинного законодавства у сфері землекористування, з яких 25 — за хабарництво. Органами прокуратури у 2008 році порушено 808 кримінальних справ, з яких 420 направлено до суду, опротестовано понад 5,4 тисячі незаконних актів на землю, завдяки чому повернуто майже 10 тисяч гектарів землі.