Удосконалення законодавства щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків обговорювалося під час «круглого столу» в Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

Заступник голови комітету Олександр Попов нагадав, що з 1 січня набере чинності закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Однак, за словами депутата, цей закон не вирішує всіх проблем мешканців гуртожитків, зокрема, через неспроможність держави забезпечити житлом усіх мешканців гуртожитків. О. Попов вважає, що вирішення неврегульованих питань у забезпеченні житлових прав усіх мешканців гуртожитків, у тому числі тих, які проживають у колишніх відомчих гуртожитках, що перебувають у приватній власності, можливе через подальше вдосконалення чинного законодавства.

Промовці наголошували: уряд має розробити низку підзаконних нормативно-правових актів, передбачених цим законом, а органи місцевого самоврядування зобов’язані провести інвентаризацію усіх гуртожитків. На думку учасників «круглого столу», кошти на реалізацію положень цього закону повинні бути обов’язково передбачені в законі «Про Державний бюджет на 2009 рік» у необхідних обсягах.

За використання дитини для жебракування — позбавлення батьківських прав

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді підтримати пропозиції Президента до закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо використання дитини для жебракування». Глава держави, не заперечуючи необхідності вдосконалення механізму захисту прав дітей, які використовуються їхніми батьками для здійснення протиправної діяльності, не підтримав спосіб вирішення цього питання, передбачений у законі, що надійшов на підпис.

У пропозиціях зазначається, що запропонованими змінами до Кримінального кодексу України запроваджується новий вид покарання — позбавлення батьківських прав, яке може бути застосовано судом до осіб, визнаних винними у скоєнні злочину. При цьому закон не передбачає жодних змін до санкцій статей Особливої частини Кримінального кодексу, що унеможливлює застосування позбавлення батьківських прав як додаткового виду покарання за скоєний злочин. Президент вважає, що такий підхід не узгоджується із загальними засадами призначення покарання, закріпленими Кримінальним кодексом.

Захистити аграрний ринок від кризи

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу». На засіданні комітету зазначалося, що розроблення законопроекту зумовлено необхідністю здійснення антикризових заходів для стабілізації ситуації на ринку зерна, м’яса, соняшнику і соняшникової олії.

Зокрема, передбачається внести зміни до закону «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур», надавши до 1 вересня 2009 року дозвіл на вивезення насіння соняшнику подрібненого або не подрібненого без сплати мита. Народні депутати зауважили, що у разі застосування цієї норми дозвіл на вивезення насіння соняшнику без сплати вивізного (експортного) мита повинні мати лише сільськогосподарські товаровиробники.

Члени комітету підтримали пропозицію щодо вилучення із законопроекту положення, яким передбачається повернення по окремих групах товарів до рівня ставок ввізного мита, які діяли на 1 січня 2008 року. Така пропозиція, зазначив голова комітету Сергій Терьохін, суперечить зобов’язанням України, взятим при вступі до СОТ.

Документом також передбачається розширити напрями використання коштів Стабілізаційного фонду, який буде створено для надання фінансової допомоги банкам з урахуванням обсягів пролонгованих кредитів, наданих підприємствам АПК, та здійснення фінансових інтервенцій на організованому аграрному ринку за об’єктами державного цінового регулювання.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.