Офіційний курс долара США до гривні, встановлений Нацбанком на 21 листопада, досяг свого історичного максимуму.

Вартість ста «зелених» становила 599,8800 гривні, що перевищувало рекорд, встановлений днем раніше. Це спонукало Президента країни вперше публічно розкритикувати курсову політику Нацбанку, наслідком якої є здешевлення національної грошової одиниці. Від початку місяця офіційний курс «солодкої парочки» зріс на 4,14 відсотка, від початку кварталу — на 23,41.

Торги безготівковим доларом на міжбанківському ринку за схемою валютного аукціону, які засвідчили стрімке зростання попиту, посіяли підозри в Віктора Ющенка, що без спекулятивних операцій в середовищі комерційних банків не обходиться, а відтак інструмент їх потужного рефінансування тільки провокує девальвацію гривні. Будьмо простіші: переважна більшість банків клієнтські, тому вони продають сьогодні долари передусім своїм клієнтам для поповнення депозитів і закриття кредитів. Через це валюти в обмінниках хронічно не вистачає, і саме через це банкіри скаржаться на недостатній обсяг валютних інтервенцій з боку Нацбанку.

Президент країни не погоджується. У листопаді, каже він, Нацбанк рефінансував 110 банків на 40 мільярдів гривень: 94 банки одержали кредити на 28 мільярдів гривень терміном більш як на рік, 71 — кредити овернайт обсягом 29 мільярдів гривень; отже, наднормативна ліквідність без урахування резервів сягнула 15,7 мільярда гривень.

Разом із Президентом цікавиться і чимало спостерігачів: де гроші? Якщо комбанки жаліються на проблеми з ліквідністю, а на міжбанку спостерігається ажіотажний попит, то, вочевидь, гривня полює на «зелений». Це підтверджує і статистика: попри те, що в Нацбанку запевняють, буцімто система кредитує реальний сектор на пристойному рівні, інвестиції в основний капітал за дев’ять місяців скоротилися мало не вдвічі.

У ході валютного аукціону Нацбанк продав 658 мільйонів доларів США, але наступного дня відмовився від інтервенцій. Тому до кінця сесії, каже перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, курс долара США зріс до 6,425—6,426 гривні.

В обмінниках «зеленню» вже не пахне, а біля них (дежа-вю!) крутяться міняйли. Відтоді, як шановний регулятор повідомив про свій намір ліквідувати з 1 січня наступного року ті обмінні пункти валют, які працюють за агентськими угодами, — до ялинки вони будуть з грішми! Відтоді, як він прив’язав обмінний курс до офіційного, проігнорувавши ринковий на міжбанківському ринку. А тепер, правильно, треба кликати під кожен обмінник по міліціонеру!

Президент сказав, а всі цілком слушно подумали, що рефінансування комбанків — це правильний шлях, якщо дивитися під ноги. Бо вже очевидно, що в боротьбі з інфляцією вже не такі страшні товарні шоки, як девальваційні очікування, за якими стоїть подорожчання імпортних товарів і послуг.

Що робити тому, кому потрібні сьогодні долари США для погашення валютного кредиту? Сподіватися на те, що міліціонер біля обмінника нестиме службу справно.