На півострові територія самовільно захоплених ділянок за площею вже дорівнює Сімферополю, Ялті, Феодосії, Судаку й Бахчисарайському району — встановила комісія при уряді АРК з вироблення й координації заходів із врегулювання ситуації, що склалася у зв’язку з самочинним захопленням земельних ділянок.

Нині самозахоплення виставлено бар’єр — нарешті створено повний реєстр земельних ділянок під індивідуальне будівництво, якими наділені кримчани, розповів голова Рескому із земельних питань Микола Голубєв. «Тепер ми аргументовано розмовляємо з людьми, які прагнуть отримати ділянки додатково до тих, що вже мають, ведемо роз’яснювальну роботу, посилаючись на законодавство, — запевняє він. — Це дає позитивні результати: більшість громадян розуміють ситуацію». Але ще залишаються певні групи людей, яких «дрібні вожді» провокують на створення угрупувань, що мають на меті отримати землю незаконним шляхом.

На сьогодні виявлено 62 ділянки, які перепродано вже тричі. Тобто їх покупців обдурено, про що повідомлено правоохоронні органи.

За результатами 2612 перевірок виявлено майже півтори тисячі порушників законодавства, які незаконно зайняли 63 323 гектари. Порушникам цивілізованих земельних відносин видано понад 2,5 тисячі приписів, із них більше тисячі повторно. Складено 812 протоколів, винесено майже 700 постанов на суму понад 200 тис. грн. 307 постанов уже виконано. В органи прокуратури з початку року направлено 675 матеріалів перевірок.

— Дуже важко узгоджувати питання землевідведення з новообраними сільськими й селищними головами, бо їх не цікавить те, що було до них, — бідкається Микола Голубєв. Проблемною у цьому плані залишається, зокрема, Ізобільненська селищна рада, де дуже важко й давно узгоджується питання виділення під Алуштою 200 га землі для депортованих.

Ускладнюється проблема тим, що державні виконавчі органи й правоохоронці кволо реагують на рішення судів стосовно самовільно захоплених земель. Члени комісії прагнуть остаточно покінчити з самозахопленнями на півострові. Завдяки їхнім діям на більш як 700 гектарів збільшилися в кордонах селища в Сімферопольському районі, де виконано оцінку земель. Усі ці матеріали розглянула Верховна Рада автономії, яка на проведення необхідних заходів виділила із кримського бюджету 3,5 млн. грн. Завдяки цьому депортовані громадяни змогли отримати землю на законний підставах.

Нині на півострові розмічено 11 тисяч земельних ділянок, забудовується — 9538. Зведено 7,5 тисячі тимчасових споруд для господарських потреб і 576 — капітальних. Але на якій підставі збудовано й хто понесе відповідальність за самобуди, — з вирішенням цих питань зволікати не можна, бо це сприяє поширенню настроїв вседозволеності у певної частини жителів Криму.

Такої інтенсивної розробки генеральних планів населених пунктів і містобудівної документації не спостерігалося за всі останні 15 років, зазначили члени комісії. Найактивніше ведуть справу на території Трудівської, Мирнівської, Добровської й Чистенської сільрад, де вже склали техніко-економічні обгрунтування й генплани забудови територій. Закінчується експертиза проектної документації, тож депутати зможуть розглянути ці документи на найближчих сесіях і затвердити детальні генеральні плани своєї території. Однак розробка генпланів — це ще півділа, бо не вистачає виконавців — проектувальників, які безпосередньо готують містобудівну документацію.

Комісія також рекомендувала кримським правоохоронцям забезпечити дотримання громадського порядку під час виконання рішень судових органів про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок.

Крим.