Петро Симоненко (КПУ):

Ми є свідками, як олігархи домовляються з Ющенком відносно розподілу України, влади і власності. А в цей час криза в країні стає некерованою, спустошується Пенсійний фонд, лягає виробництво, надходження до бюджету скорочуються, як шагренева шкіра. Після масової зупинки промислових підприємств, коли десятки тисяч людей опинилися на вулиці — або їх звільняють, або відправляють у неоплачувані відпустки, прийшов час і пенсіонерів. Перебої з виплатами пенсій в листопаді з поодиноких випадків стали масовим явищем у сільській місцевості та малих містах. Катастрофічний вигляд має ситуація із забезпечення лікувальних установ медикаментами та обладнанням, з виплатами зарплат працівникам лікарень, різко скоротилися витрати на харчування хворих у стаціонарах. Підвищення цін на медикаменти позбавили мільйони людей можливості придбати найнеобхідніші ліки. А в той час, коли, скажімо, в Бородянці на утримання бездомної собаки витрачається 6 гривень на день, у центрі Києва в Жовтневій лікарні на хвору людину витрачають щодня 4 гривні. Необхідно прийняти спеціальній закон, котрий заборонить — особливо в кризовий період — будь-яку приватизацію таких підприємств, як той же Одеський припортовий завод. Треба взяти під жорсткий контроль власників стратегічних підприємств і змусити їх зберігати робочі місця, повернути гроші з офшорів і спрямувати на забезпечення соціальних гарантій — виплату зарплати, наповнення Пенсійного фонду та фінансування програм перекваліфікації.

Микола Азаров (Партія регіонів):

Тиждень тому опозиційний уряд, сформований Партією регіонів, розглянув соціально-економічну ситуацію в країні й ухвалив пакет законів. У чому основні особливості сьогоднішньої ситуації?

Перше. Проблема платіжного балансу країни. Колосальне негативне сальдо. Прийняття цих законопроектів, пов’язаних із поліпшенням нашого торговельного балансу, дасть змогу країні зменшити негативне торговельне сальдо на 10 мільярдів доларів.

Друге. Комплекс заходів, спрямованих на соціальний захист наших людей. Необхідно негайно вжити заходів для того, щоб відновити купівельну спроможність наших людей. Пакет насамперед передбачає підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, а також перегляд принципів формування прожиткового мінімуму, підняття межі доходів населення, що підлягає індексації, зниження відрахувань з доходів громадян з низьким рівнем доходів через збільшення податкової соціальної пільги неоподатковуваного мінімуму.

Наступний важливий напрям — це стабілізація економічної ситуації в країні: це насамперед заходи, які дозволять нашій промисловості закумулювати ресурси, необхідні на модернізацію, інвестиційні процеси.

Наступна частина законопроекту регулює підтримку ліквідності у банківській системі або капіталізацію банків. Важливий напрям — підтримка нашого агропромислового комплексу.

Іван Кириленко (БЮТ)

Ми погоджувались на перерву минулого тижня, коли, дійсно, уряд вніс 25, а потім ще чотири невідкладні закони.

Ось перший закон, який врегульовує проблеми аграріїв. Ліквідація давальницької схеми, яка руйнує сільське господарство вже не один рік і, мабуть, не одне десятиліття, в цьому законі є. А також ліквідація мита на соняшник, розблокування торгівлі цим важливим ресурсом, пролонгація кредитів.

Другий закон — будівництво. Уряд пропонує житло, яке на 50 відсотків чи на 70 збудовано, профінансувати повністю і 30 відсотків першого внеску молодих сімей заплатити за рахунок державного бюджету.

Не ми автори того заколоту, який відбувся минулого тижня. Раз задумали щось, у вас є 233 голоси — будь ласка, голосуйте, обирайте Голову і давайте працювати. Створюйте коаліцію і беріть на себе відповідальність так, як Конституція передбачає. Не виходить коаліцію створити, але наші голоси потрібні — будь ласка, ми — під зобов’язання. Під зобов’язання не чіпати сьогодні уряд, не множити кризу, не чіпати парламент, не дратувати суспільство достроковими виборами. Під від-по-ві-даль-ність! І щоб не плутати карти, ми не висуваємо свого кандидата. Не дорікайте нам в інтриганстві, не ми його автори. До роботи!

В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»)

Ми ухвалили антикризовий законопроект. Але нам видається, що далеко не всі проблеми в банківській сфері розв’язані. Можна говорити про макрорівень і про інші пишномовні речі, але люди в кіосках не можуть купити твердої валюти, люди в кіосках повинні сплачувати комісію, бізнес не може взяти кредити або змушений переплачувати за процентною ставкою без попереджень і практично змушений погоджуватись із драконівськими вимогами банківської системи, реальний сектор страждає, жодної уваги серйозного типу до цього сектору немає.

Є багато коментарів навколо кризи в сільському господарстві, у металургії, в хімії і в будівництві, але відповідей на цю кризу немає. Ми задоволені, що уряд вніс нібито велику кількість законопроектів. Ми внесли соціальний антикризовий законопроект, який уже пройшов профільний комітет.

Крім того, ми повинні подбати про бодай мінімальні соціальні стандарти, які з 1 січня треба тримати. Тому що головні загрози соціального типу, які зараз стали перед країною, — це інфляція, і у зв’язку з цим зменшення купівельної спроможності, і безробіття. Шановні депутати, з 1 січня пенсійний коефіцієнт за діючим законодавством зменшується з 1,35 до 1. Чотирнадцять мільйонів пенсіонерів можуть втратити у пенсіях. Тому треба ухвалювати відповідне рішення, яке запобігає цьому.

Володимир Литвин (Блок Литвина):

Треба зробити все, щоб проблеми Верховної Ради, а відтак — проблеми українського народу вирішувалися в стінах парламенту.

Переконаний, скільки б ми не повторювали тут про ті проблеми, які існують в Україні, якщо не буде консолідованості й відповідальності уряду, Верховної Ради, і розуміння необхідності спільної діяльності з боку Президента, жодної перспективи Україна не матиме.

Що ми сьогодні маємо? Наш Президент — весь у минулому. Уряд — весь у війні. Україна — в тотальній кризі. Тому наша пропозиція полягає в тому, щоб не показувати стос законів, які є, а запросити Прем’єр-міністра, Президента України і послухати, в якому стані перебуває країна. Запропонувати Президенту України виступити із посланням до українського народу і гранично відверто і чесно сказати людям, що відбувається і що їх чекає. Хай Прем’єр-міністр виступить і запропонує пакет антикризових заходів. Під цей пакет запропонувати переформатування відповідно у складі уряду. Після того прийняти всі необхідні рішення. Ну, ми повинні знати, шановні колеги, 30 мільярдів виділено банкам на рефінансування. Яким банкам, під які проекти? Щоб знову вкрасти? І знову під гаслами захисту українського народу?

Давайте говорити про те, що Україна — в небезпеці. Давайте будемо говорити кожний присутній тут, що нам болить Україна.

Чому не хочуть, щоб Верховна Рада працювала? Чекають 23 листопада, щоб були будь-які підстави у будь-який момент повісити великий замок на Верховній Раді України. Це факт, про який потрібно говорити.