Ранкове засідання 20 листопада

Відкриваючи ранкове засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович повідомив, що хоча профільні парламентські комітети й мають рішення щодо трьох антикризових законів, досі не знайдено компромісу в питанні кандидатури Голови Верховної Ради. Водночас він зауважив, що три фракції — БЮТ, ПР та «НУ—НС» — виступили з пропозицією 20 та 21 листопада попрацювати в комітетах. Її підтримали лише 155 народних обранців.

Щоправда, після голосування бютівець Олег Ляшко заявив: фракція не вимагає перерви в роботі парламенту, бо в умовах кризи він має працювати й вирішувати важливі для суспільства питання. Роз’яснення вніс лідер фракції Іван Кириленко. За його словами, фракція пропонує повернутися до колишньої практики, коли законопроекти обговорювали протягом трьох днів, а голосування відбувалося в один день. Однак, за словами головуючого, така пропозиція не може бути прийнята, оскільки потрібно внести відповідні зміни до Регламенту. Їх має підписати Голова Верховної Ради, якого немає. «Пропозиція може бути розглянута, але продовження не матиме», — зауважив О. Лавринович.

Натомість сесія підтримала пропозицію комуніста Петра Симоненка щодо виступів лідерів фракцій. Заслухавши позиції політичних сил, народні депутати постали перед запитанням: що робити далі? Адже, відхиливши двічі (вдруге «за» роботу в комітетах проголосували 218 обранців. — Авт.) пропозицію попрацювати в комітетах, вони, згідно з рішенням погоджувальної ради, яка відбулася в понеділок, мали першим розглянути питання обрання глави парламенту. Однак охочих виявилося небагато — лише 78 народних обранців. Відповідно до рішення тієї ж погоджувальної ради сесія не могла перейти й до розгляду інших питань порядку денного. Не підтримали народні обранці й пропозицію Івана Кириленка про тридцятихвилинну перерву. Зрештою, сесія 302 голосами проголосувала за пропозицію Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів) попрацювати два дні в комітетах. Наступний пленарний тиждень, згідно з календарним планом, парламентарії мають провести у виборчих округах. Тож наступне пленарне засідання відбудеться другого грудня.

На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голодомору.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.