На початку засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин народні депутати звернули увагу на те, що комітет має реагувати на випадки порушення прав людини, які вже мають місце і, не виключено, поширюватимуться у зв’язку з фінансово-економічною кризою, масовими звільненнями працівників. Його голова Ігор Шаров запевнив, що комітет оперативно реагуватиме і на внесення урядом та народними депутатами антикризових законопроектів, які в компетенції комітету, не зволікаючи з їхнім розглядом, і на звернення громадян стосовно порушення їхніх конституційних прав.

Парламентарії рекомендували парламентові ухвалити в першому читанні проект закону про внесення змін до Закону «Про громадянство України» щодо усунення колізій, які дозволяють подвійне громадянство, внесений народними депутатами Олегом Зарубінським та Миколою Рудченком (Блок Литвина). Автор законопроекту О. Зарубінський наголосив, що за Конституцією в Україні заборонено мати подвійне громадянство. Однак через прогалини в чинному законодавстві десятки тисяч, а то й сотні тисяч наших співвітчизників мають паспорти кількох держав. Останнім часом почастішали випадки отримання подвійного громадянства — українського та російського — в Криму, і ця проблема вже переростає в загрозу національній безпеці держави, наголошували депутати. Запропоновані поправки до чинного закону про громадянство України уточнюють підстави для отримання та втрати громадянства. Зокрема, передбачається визначити підставою для втрати громадянства України добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави. А добровільним набуттям громадянства іншої держави вважати випадки, коли громадянин України, який досяг повноліття, звертався із заявою чи клопотанням про набуття громадянства іншої держави, відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто. Або ж отримав та використовував документи, які засвідчують громадянство іншої країни. В разі ухвалення цього закону Служба безпеки України протягом шести місяців з моменту набуття чинності цим законом має перевірити осіб, уповноважених на виконання функцій держави, в тому числі й посадових осіб місцевого самоврядування, на предмет громадянства іншої держави.

Під час обговорення народні депутати зауважували, що ухвалення нової редакції закону про громадянство не повинно призвести до того, що багато хто з наших співвітчизників взагалі залишиться без будь-якого громадянства. А представники Міністерства юстиції наголошували на тому, що СБУ може виконувати лише ті функції, які їй визначено відповідними законами. І хоча Головне науково-експертне управління Верховної Ради пропонувало відхилити цей законопроект, більшість членів комітету зійшлися на думці, що всі зауваження та пропозиції можуть бути узгоджені під час підготовки законопроекту до другого читання.