Попіл підживлює й розкислює грунт

На вулиці похолодало, і щоб у дачному будиночку було тепло й затишно, треба топити піч. А значить, накопичуватиметься попіл — цінне калійно-фосфорне добриво.

Попіл від спалювання деревини (як, до речі, й від листя, трав’янистих залишків) містить у легкодоступній для рослин формі калій і фосфор. У ньому є й деякі мікроелементи, необхідні для овочевих культур (магній, бор, сірка та інші). Попіл не містить хлору, тому його добре застосовувати під рослини, які негативно реагують на хлор: суниці, малину, смородину, картоплю. Для картоплі особливо корисний попіл з березових дров. Бульби краще розвиваються, містять більше крохмалю, а значить, стають розваристішими, самі ж рослини менше ушкоджує фітофтора. Калій із попелу засвоюється картоплею краще, ніж з будь-яких калійних добрив.

Використовують деревний попіл і для опудрювання та обприскування рослин від шкідників і хвороб.

Зберігати зібраний попіл треба в сухому місці, оскільки волога призводить до втрати калію та мікроелементів. Можна вносити попіл і під час перекопування грунту. На важких грунтах це роблять восени і навесні, а на легких супіщаних — тільки навесні. Норма внесення — по 100—200 г на квадратний метр. У столовій ложці — 6 г попелу, в гранованій склянці — 100 г, у півлітровій банці — 250 г.

Попіл удобрює й розкислює грунт, створює сприятливі умови для життєдіяльності грунтових мікроорганізмів, особливо азотфіксуючих бактерій. Внесення в грунт попелу підвищує життєздатність рослин, вони швидше приживаються при пересадці і менше хворіють.

Гніздечко

Потрібно: 200 г грибів, цибулина, 2—3 яйця, 100—150 г твердого (або напівкопченого) сиру, 2—3 зубчики часнику, 2 варені морквини, 150 г рису, 200 г м’яса, 250 г майонезу, зелень.

Зварені шампіньйони підсмажте разом з цибулею. Остудіть. Зваріть рис, м’ясо, яйця. Салат викладаємо на таріль шарами. Перший — гриби з цибулею, затим натріть (або дрібно покришіть) яйця, наступний шар — натертий разом з часником сир. Морква, рис, знову сир з часником. І нарешті — подрібнене м’ясо (можна замінити варене м’ясо копченим). Кожен шар змастіть майонезом. Прикрасьте салат дрібно натертим жовтком і зеленню, або викладіть із грибів, моркви зелене гніздечко і притрусіть дрібно натертим сиром.

Наталія БОРИСПІЛЬСЬКА.