Пам’ятник директорові Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ) Юрію Макарову відкрито в Миколаєві. «Червоний директор» Юрій Іванович Макаров за 15 років керівництва величезною верф’ю перетворив її на зразкове комплексне підприємство, зі стапелів якого сходили унікальні військові кораблі та судна цивільного флоту. Загалом Юрій Макаров пропрацював на рідному заводі 40 років.

Рішення про спорудження пам’ятника генеральному директорові ЧСЗ (1979—1994) виконком Миколаївської міської ради прийняв рік тому. Автори пам’ятника — сім’я відомих у місті скульпторів Макушиних: Інна, Юрій та їхній син Віктор. Кошти на спорудження виділив міський бюджет, також було задіяно спонсорську допомогу низки приватних підприємств.

Щоб ушанувати видатного земляка, 7 листопада на відкриття пам’ятника до скверу ім. Ю. Макарова прибули голова Миколаївської обласної ради Тетяна Демченко, миколаївський міський голова Володимир Чайка, народний депутат Микола Круглов, депутат обласної ради Олександр Садиков та інші. Теплі й людяні слова звучали і в їхніх виступах, і в виступах заводчан, які працювали разом із Юрієм Івановичем.

...Після закінчення Миколаївського суднобудівного інституту Юрій Макаров пройшов на Чорноморському суднобудівному заводі всі сходинки — від помічника майстра до першої особи підприємства. Під його керівництвом було проведено масштабну реконструкцію заводу, завдяки якій верф перетворилась на унікальний суднобудівний комплекс із великою автономністю та можливістю спеціалізуватися на будівництві великих кораблів-авіаносців, інших кораблів військового призначення, суден цивільного та рибопромислового флоту, а крім того, виробів суднового машинобудування, металургії, сільськогосподарського профілю, товарів народного споживання. У той період зі стапелів ЧСЗ зійшло більш як 500 суден. Завдяки цьому активно розвивалася міська інфраструктура, за що донині вдячні йому миколаївці.

На знімках: вдова Надія Лаврентіївна: «Якби не було корабелів, то не було б і самого міста Миколаєва»; пам’ятник великому корабелу Юрію Макарову;

Фото автора.