Прогнози щодо подальшого розвитку ситуації у парламенті в представників різних політичних сил у кожного свої. Єдине, в чому сходяться, — без обрання нового Голови Верховної Ради парламент буде недієздатним і дострокові вибори неминучі.

Найсуперечливіші коментарі лунають з боку депутатів із фракції «НУ—НС». «Якщо парламент все-таки обере Голову Верховної Ради, то в сьогоднішній ситуації найбільше шансів у Володимира Литвина. Із суто математичної точки зору», — вважає лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО, повідомляє прес-служба УНП. Розглядаючи можливі конфігурації коаліції, депутат зазначив, що комбінація «Блок Литвина+Партія регіонів», навіть разом із КПУ, не набирає 226 голосів, тому юридично коаліція може бути утворена у складі або «БЮТ+»НУ—НС»+блок Литвина», або «БЮТ+ПР».

Ю. Костенко звернув увагу на те, що у разі створення «коаліції трьох» — БЮТ, «НУ—НС» та Блок Литвина, у В. Литвина буде не 228 голосів, як було в А. Яценюка, а 240. А це вже більша можливість для ухвалення тих чи інших рішень. «Проте сумніваюся, що В. Литвин піде на самоспалення і протягуватиме непопулярні закони, які потрібні країні в умовах кризи. Скоріш за все, обрання Голови ВР дасть старт черговому забігові «гонки популістів», — прогнозує лідер УНП.

Тим часом його колега по фракції «НУ—НС», народний депутат Анатолій МАТВІЄНКО вніс на розгляд парламенту проект постанови, якою пропонує скасувати постанову про відкликання Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка, яку було прийнято 12 листопада 2008 року. Тобто повернути А. Яценюка у крісло Голови ВР. Щоправда, сам А. Яценюк неодноразово заявляв, що участі у новій «спікеріаді» не братиме.

Ще один депутат від фракції «НУ—НС», Ксенія ЛЯПІНА, вважає, що до наступного вівторка парламент не обере нового Голову.

Нема одностайності й у коментарях представників Блоку Литвина. На запитання, чи веде фракція перемовини про обрання лідера блоку Головою ВР, з ким і на яких умовах, заступник голови фракції Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ в інтерв’ю одному з інтернет-видань відповів: «Ніяких переговорів не ведеться. Парламентарії повинні вирішувати питання в парламенті. Якщо починають діяти привхідні сили, гілки влади, інші впливові фактори —це завжди затримує і певною мірою дезорієнтує процес. Я не думаю, що кращий варіант, коли пошук рішення здійснюється поза парламентом стосовно того, що має відбутися у парламенті. Кажуть, що парламентарії не можуть домовитися. Найчастіше вони не можуть домовитися тому, що їм заважають домовитися».

А народний депутат від Блоку Литвина Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, коментуючи заяву заступника голови фракції блоку «НУ—НС» Романа Зварича про те, що В. Литвин начебто взяв самовідвід, заявив: «Не було ніякого самовідводу — нам нічого про це невідомо».

Якщо найближчим часом не буде обрано нового главу парламенту, позачергові парламентські вибори неминучі, — вважає депутат від Партії регіонів Василий ГОРБАЛЬ. «З огляду на заяви, які зробила фракція БЮТ, що вони погодяться на будь-яку кандидатуру без додаткових умов, тобто підтримають ту кандидатуру, яка в результаті консультацій між різними політичними силами, представленими у Верховній Раді, буде погоджена. Думаю, таку кандидатуру буде запропоновано, і ситуацію буде вирішено», — цитує депутата його прес-служба. Водночас, за словами В. Горбаля, нині обговорення можливих конфігурацій нової парламентської коаліції не ведеться. «Насамперед треба визначитися з Головою ВР, який забезпечить прийняття антикризових законопроектів, якщо цього не відбудеться, тоді залишається один вихід — іти на вибори», — вважає він.

Тим часом на одному сайті новин з’явилася інформація із посиланням на «джерела в парламенті», начебто у четвер, 20 листопада, готується «революційний підхід» до розв’язання політичної кризи. А саме — начебто деякі політичні сили готуються до пакетного голосування: відставка Кабінету Міністрів на чолі з прем’єром Юлією Тимошенко, обрання Голови Верховної Ради і нового прем’єра. Чи принаймні в. о. його обов’язки.