Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович зустрівся з депутатом німецького бундестагу, головою відбіркової комісії програми стажування в німецькому парламенті «Міжнародна парламентська стипендія» Берндом Шееленом.

«Співпраця парламентів України і Німеччини має довгу і плідну історію», — наголосив на початку зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович. На його переконання, програма стажування в німецькому парламенті, якою опікується пан Шеелен, є однією із складових на шляху зміцнення взаємостосунків між парламентами обох країн. У цьому контексті О. Лавринович підтримав пропозицію німецького колеги щодо започаткування подібної програми стажування німецьких спеціалістів в українському парламенті й запевнив у реалізації цього проекту в Україні. При цьому він зазначив, що є всі передумови, аби така співпраця була плідною.

У рамках зустрічі О. Лавринович, на прохання пана Шеелена, прокоментував внутрішньополітичну ситуацію в країні. Він висловив жаль, що протягом певного часу український парламент працює за відсутності коаліції. Проте «складнощі, які нині переживає Україна, притаманні будь-якій державі, що обрала демократичний шлях розвитку», — підкреслив політик. «Ми проходимо шлях розвитку держави на підставі наших дій, помилок і досягнень», — сказав він і додав, що в цьому контексті цікавим є досвід досягнення політичних домовленостей в німецькому бундестазі, аби навчитися вирішувати долю країни без урахування політичних амбіцій. «В ці дні відбуваються непрості уроки для українських політиків, котрі намагаються шукати порозуміння заради суспільства і тиснути руки своїм політичним опонентам», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Утім, О. Лавринович запевнив: внутрішньополітична ситуація «жодним чином не погіршить інвестиційний клімат» в Україні. Часткове зниження прибутків німецьких підприємців в Україні є наслідком світових кризових тенденцій. «Незважаючи на ситуацію у парламенті, Верховна Рада забезпечила кроки, які багато в чому пригальмували кризові явища в банківській системі України», — сказав він. Проте, за його словами, кризові тенденції останнім часом наростають у базових галузях економіки. «Для нас є важливим оживлення зовнішнього і внутрішнього ринків», — зазначив О. Лавринович і додав: «Україна зацікавлена, аби в Німеччині набув динаміки попит на українську продукцію».

У свою чергу Б. Шеелен підтвердив, що «і в Україні, і в Німеччині схожі проблеми, пов’язані зі світовою фінансовою кризою», а тому, сказав він, «і розв’язувати їх треба спільно». Водночас представник бундестагу запевнив О. Лавриновича в тому, що німецький парламент виступає за надання нового імпульсу україно-німецьким міждержавним відносинам, і висловив сподівання, що програма стажування в німецькому парламенті «Міжнародна парламентська стипендія» стане більш результативною для розвитку парламентаризму обох країн.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.