Мені, як керівнику Всеукраїнської школи журналістського мистецтва «Голос молоді», приємно розповідати про досягнення її слухачів. Юні кореспонденти намагаються підкорити дорослий світ, знайти своє місце у житті, тому важливо вчасно підтримати їх і надати можливість не тільки виявити свої здібності, а й заявити про себе. Разом нам це вдалося.

Одне із завдань школи — розвиток системи журналістської освіти і підвищення фахового рівня слухачів — як запоруки існування чесної і вільної журналістики, що базується на загальновизнаних принципах професійної поведінки та етики.

Наш досвід роботи дає підстави говорити про те, що важливо не тільки зі студентської, але вже зі шкільної парти починати підготовку до майбутньої професії. Важливо, щоб старшокласники добре знали вимоги, які висувають до них як до майбутніх абітурієнтів, і мали постійний контакт не тільки з викладачами, а й із досвідченими журналістами. Тому мета проекту — надання методичної й інформаційної допомоги талановитій молоді, що бажає присвятити себе журналістиці.

У дітей з’являється мотивація до реалізації планів на майбутнє. Щорічно підбиваються підсумки творчих конкурсів. Кращі роботи учасників можна побачити на нашому сайті, що його розробив Олексій Поліщук при сприянні Світлани Бойцової і Марини Чуприни (представники програми ІATP).

Можливо, що отриманий досвід школи «Голос молоді» переросте в систему заочної підготовки журналістів. Його пілотний проект здійснюється в Донецьку і Харкові. У Донецьку на базі обласної бібліотеки для юнацтва, в Інформаційно-методичному просвітницькому центрі екології та здоров’я «Покоління XXІ століття», бібліотеці слов’янського санаторію «Донбас». Діти пізнають ази журналістської майстерності і самі на третьому курсі стають координаторами молодіжних програм. Філія школи працює в Харкові на базі Міжнародного слов’янського університету, Харківської медичної академії післядипломної освіти, Науково-методичного педагогічного центру управління освіти міської ради. Згодом разом зі щорічними злетами, системою гуртків юних журналістів у співробітництві з журналістами і викладачами факультету філології і журналістики проект перетвориться на систему довузівської підготовки.

Підсумком двох років праці стало створення сайту «Голос молоді — голос України» та інформаційних бюлетенів «Голосенок» і «Голос молоді». Подальший розвиток проекту дає можливість майбутнім журналістам почерпнути натхнення від унікальних шедеврів архітектури і культури нашої країни, відвідати редакцію газети Верховної Ради «Голос України».

Всеукраїнська школа журналістського мистецтва «Голос молоді» прагне залучити до свого культурно-просвітницького освітнього процесу учнів середніх навчальних закладів. Така робота орієнтує їх у виборі професії і тим самим сприяє підвищенню їхнього освітнього рівня. Ми зацікавлені в тому, щоб до нас приходили всі, хто усвідомлено обрав професію і хоче мати уявлення про журналістську працю і виявити себе в цій сфері. Школа готова силами слухачів третього року навчання організувати роботу з випуску шкільних стінгазет, опублікувати кращі матеріали на сторінках навчальних інформаційно-публіцистичних бюлетенів.

Також передбачено спільну роботу з учителями. Проводяться і проводитимуться бесіди про професію журналіста, рідну мову, літературу. Учні шкіл і ліцеїв одержали пропозицію разом зі студентами готувати до публікації матеріали, які будуть цікаві і вузу, і школі.

Ірина ОЛЬШАНСЬКА, керівник ВШЖМ «Голос молоді», регіональний консультант газети Верховної Ради «Голос України».

На знімку: юні журналісти із цікавістю слухають розповідь власного кореспондента «Голосу України» в Донецькій області Ліни Кущ про нашу газету.

Фото Олексія БУДЬКА.