Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони розглядатиме зміни до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей, до проекту закону щодо Державної спеціальної служби транспорту.

Також на засіданні буде розглянуто проекти законів про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану, про ратифікацію Додаткового протоколу до Меморандуму про взаємопорозуміння між урядом України і Організацією Північноатлантичного договору (НАТО) щодо призначення офіцерів зв’язку НАТО в Україні та проект закону про внесення змін до деяких законів (щодо відрядження військовослужбовців до державних органів, установ, організацій).

Члени комітету обговорять виконання рішень за результатами комітетських слухань «Про стан та перспективи подальшого розвитку оборонно-промислового комплексу України», а також заслухають інформацію міністра оборони України Юрія Єханурова про хід виконання Державної програми з будівництва корветів для Військово-Морських Сил України.

Перспектива членства в ЄС має бути чіткою

Комітет у закордонних справах підтримав проект постанови про заяву Верховної Ради «Про результати Дванадцятого саміту Україна — ЄС»

Відповідно до заяви Верховна Рада «вітає досягнення політичних домовленостей щодо укладення між Україною та ЄС Угоди про асоціацію та започаткування діалогу про визначення умов запровадження взаємного безвізового режиму між Україною та ЄС».

Окрім того, зазначили члени комітету, в заяві парламент «високо оцінює підтримку з боку ЄС суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, а також готовність реагувати в невідкладному порядку на виклики цим принципам на всіх відповідних рівнях».

На засіданні також підкреслювалось, що, відповідно до тексту заяви, Верховна Рада закликає ЄС формалізувати надання Україні чіткої перспективи членства в ЄС; забезпечити дієву підтримку нашої країни щодо впровадження політико-безпекових, соціально-економічних, секторальних та правових реформ, необхідних для реалізації цілей Угоди про асоціацію тощо.

Народні депутати наголосили, що у заяві український парламент підтверджує готовність «забезпечувати у повній мірі законодавче супроводження процесу реалізації Угоди про асоціації між Україною та ЄС та виконання умов запровадження взаємного безвізового режиму».

До 2010 року пропонують економити

Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону про заходи з соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи.

Законопроектом, поданим народними депутатами В. Кириленком, К. Ляпіною, В. В’язівським, М. Кульчинським, пропонується на період до 31 грудня 2009 року запровадити заходи з економії коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зокрема, передбачається заборонити органам державної влади, органам місцевого самоврядування, а також підприємствам, установам та організаціям державної та комунальної власності збільшувати штат працівників; видатки на утримання, за винятком видатків на заробітну плату, нарахування на фонд оплати праці та оплату комунальних послуг.

Проектом також пропонується ввести в дію законодавчі положення щодо: надання допомоги по частковому безробіттю; запровадження фінансування громадських робіт за рахунок не лише місцевих бюджетів, а й державного бюджету; посилення гарантій з оплати праці та пенсійного забезпечення громадян тощо.

Члени комітету висловили низку пропозицій і зауважень. Зокрема, вони вважають, що «заборона збільшення видатків на утримання органів місцевого самоврядування під час затвердження місцевих бюджетів на 2009 рік та накладення мораторію на певні види витрат місцевих бюджетів суперечить статті 143 Конституції України, якою передбачено, що затвердження місцевих бюджетів є конституційною компетенцією відповідних місцевих рад».

Народні депутати також висловили зауваження стосовно розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду у відповідності з Єдиною тарифною сіткою. Законопроектом передбачено, що оклад може бути встановлений і на рівні мінімальної заробітної плати.

На думку членів комітету, це суперечить чинній редакції Закону «Про оплату праці», яким передбачено, що тарифна ставка робітника першого розряду встановлюється на рівні, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

З урахуванням висловлених зауважень комітет вважає, що проект може бути підтриманий у першому читанні. На думку народних депутатів, це дасть змогу «не допустити виникнення правових колізій, викликаних недосконалістю законодавства та діями окремих органів влади».

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради України і прес-служб комітетів.