Уже повернуто 73 гектари, ще півсотні чекають рішення
Стан додержання органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування і держконтролю вимог земельного законодавства та протидії злочинності — про це говорили в прокуратурі Закарпатської області на міжвідомчій нараді.
І дійшли висновку: проведена контролюючими органами робота не достатня, а тому потребує «активізації та комплексного підходу до вирішення проблем». А конкретніше констатувалося: порушення земельного законодавства усуваються повільно через відсутність належного державного контролю за раціональним використанням та охороною земель, а ще — зловживаннями службових осіб.
Тому заступник прокурора області Михайло Хиля дав доручення вжити додаткових заходів щодо протидії правопорушенням.
З’ясовано: з огляду на сучасні вимоги в діяльності спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері земельних відносин (у тому числі контролюючих) не все так гладко, хоча саме вони в першу чергу мають неухильно виконувати вимоги законів. Проте дуже часто посадові особи цих органів бездіють і не контролюють законність використання земель.
Украй актуальним для Закарпаття залишається питання законності використання земель лісового фонду, який становить 654 тис. га. Слід зауважити, що за наслідками перевірки розпочато два кримінальні провадження, внесено подання, за результатами розгляду якого до відповідальності притягнуто посадовця.
Дерибанять і землі водного фонду, додали в прес-службі прокуратури області. Тільки після втручання правоохоронців облуправлінням Держземагентства розпочато перегляд орендної плати. Факти незаконної приватизації земель водного фонду були виявлені в ході організованої прокуратурою області перевірки приватизації однією із фізичних осіб водойми, яка розташована серед дачного масиву в мікрорайоні «Шахта», урочище «Підлипники», на території Оноківської сільської ради Ужгородського району. За фактом зловживання під час відведення цієї земельної ділянки площею півтора гектара ведеться досудове слідство.
Проведено також низку перевірок щодо дотримання вимог земельного законодавства і самими посадовими особами головного управління Держзем-
агентства в Закарпатській області, у ході яких виявлено порушення. І як наслідок, зареєстровано сім кримінальних проваджень, внесено сім подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто вісім посадовців.
На міжвідомчій нараді розроблено низку заходів, які повинні забезпечити оперативне вирішення окреслених проблемних аспектів та усунути факти порушень прав держави на земельні ресурси.
 
Ужгород.
Тільки факти
Протягом поточного року прокуратурою області у сфері земельних відносин проведено 119 перевірок, за результатами яких зареєстровано 15 кримінальних проваджень, з яких два спрямовано до суду, розглянуто із вжиттям заходів 105 подань, в результаті чого до відповідальності притягнуто 96 посадових осіб органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, у тому числі 20 — органів державного контролю. До судів пред’явлено 56 позовних заяв на площу 107,593 га — на суму 5 млн. 560 тис. грн. За поданнями прокурорів попереджено незаконне надання земель площею 10,60 га, на суму 5 млн. 298 тис. грн. Площа земель, що підлягає поверненню за позовами прокурорів, які перебувають у провадженні судів, становить 51,98 га на суму 5 млн. 85 тис. грн. Реально повернуто земель за рішеннями судів — 73,32 га на суму 3 728 тис. грн. Підлягають поверненню землі за рішеннями, які набули законної сили, площею 8,71 га на суму 1 млн. 116 тис. грн. За рішеннями суду попереджено незаконне надання земель площею 32,68 га. З порушених кримінальних справ 7 — стосовно посадових осіб органів Держкомзему, 8 — стосовно посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.