Тріумфально пройшли гастролі Київського академічного театру оперети в Івано-Франківську. Протягом чотирьох днів у залі був аншлаг. А на гала-концерті «Віват, оперето!» люди стояли під стінами.

Шквал оплесків, букети квітів, сяючі обличчя глядачів — більшого успіху важко собі уявити. Що й казати, артисти подарували Івано-Франківську незабутнє мистецьке свято. Художній керівник і директор театру Богдан Струтинський каже, що так і має бути. Бо на афішах театру написано: «Крок до свята». Як пояснює пан Богдан, «депресія, що панує в суспільстві, вимагає від нас дарувати людям добрий настрій».

Театр показав свої найкращі вистави. Причому оперети І. Кальмана «Містер Ікс» та «Фіалка Монмартру» на івано-франківській сцені вперше звучали українською мовою. Це, наголосив керівник, принципова позиція колективу. І хоч у Києві непросто будувати український театр, директор запевнив, що Театр оперети продовжуватиме рухатися в цьому напрямі.

Глядачі також не могли не помітити високу культуру театру, і не лише в сенсі прекрасної гри акторів, сценічного оформлення, костюмів, звучання оркестру, постановки танцювальних номерів, а й у ставленні, власне, до глядача. «А як інакше? — дивується Богдан Струтинський. — Адже головною дійовою особою в театрі є глядач!»

Отож навіть прощався з іванофранківцями театр по-особливому. Усім, хто допомагав у проведенні гастролей, у тому числі й першим особам області, були вручені гарно оформлені подяки та настінні годинники з логотипом Театру оперети. Як пожартував директор театру: «Щоб ви дивилися на них і думали: «Ну коли до нас знову приїде Театр оперети?»

Гастролі столичної оперети в Івано-Франківську стали ніби ще й творчим звітом Богдана Струтинського перед земляками. Адже він родом із Старого Лисця, що неподалік обласного центру. Київський театр оперети очолив у 2003 році й оце вперше з ним приїхав до Івано-Франківська. У залі сиділи його мама, рідні та односельці. А що є приємнішим за визнання на малій батьківщині?

Івано-Франківськ.

Фото автора.