Систему електронного діловодства презентовано в Апеляційному суді Донецької області. Це один із найбільших судів держави: тут працюють близько 300 співробітників, у тому числі 136 суддів. «Ми розглядаємо тисячі справ, і ручний спосіб обробки документів робив процес громіздким і не дуже доступним, у тому числі для громадян, — відзначила голова суду Валентина Лісова. — Запровадження електронної системи документообігу гранично спростить роботу».

Голова суду навела промовисте порівняння: якщо раніше для відстежування історії справи доводилося пересувати возики із документами, то тепер для цього потрібно лише натиснути кнопку на клавіатурі комп’ютера. Потужний сервер розташований у захищеному приміщенні, а кожен користувач системи може переглядати лише певну частину інформації, у межах своєї компетенції. У суді обіцяють, що переваги нової системи відчують і пересічні громадяни. Тепер, приміром, відвідувачів місцевого суду не потрібно буде реєструвати у кількох журналах або витрачати купу часу на пошук інформації про рух справи: всі деталі будуть зазначені в комп’ютері.

Впровадження електронної системи документообігу здійснено в рамках проекту Агенції США із міжнародного розвитку «Боротьба з корупцією та зміцнення верховенства права в Україні згідно з пороговою програмою корпорації «Виклики нового тисячоліття (МСС) для України». За словами керівника проекту Девіда Вона, система дає можливість відстежити проходження справи від самого початку подання заяви і до прийняття рішення. Крім того, застосовується така корисна функція, як випадковий розподіл справ: машина сама розписує, який суддя займатиметься конкретною справою. Тобто на цьому етапі виключений людський фактор.

«Ми завжди прагнули до прозорості, і впровадження такої системи дасть змогу здійснити один із головних принципів правосуддя», — додає Валентина Лісова. Апеляційний суд Донецької області став першим, де презентовано таку систему. Аналогічною технікою оснащено Петровський районний суд Донецька. Крім того, пілотні проекти здійснюються у Харківській, Івано-Франківській областях та Києві.