Олександр Єфремов (Партія регіонів):

— Основна небезпека для нашої держави — це коли на непрофесіоналізм нинішнього Кабінету Міністрів і створену ним економічну кризу в державі накладаються аспекти світової фінансової кризи.

Звідси висновок: або ми консолідуємося в управлінні економічними, фінансовими, галузевими процесами і спільними зусиллями зупинимо сповзання держави до прірви безглуздя, виритої нинішнім урядом, або загубимо всяку перспективу на багато років уперед, а то й державу, як таку. Тому найважливіше, у чому ми маємо визначитися, — чи є можливість за нинішнього політичного розкладу створити відповідальну більшість чи ні.

Наступне, що нам доведеться вирішувати рано чи пізно, — це заміна нинішнього уряду популістів на уряд у складі більш підготовлених спеціалістів. І що швидше це відбудеться, то краще буде для країни. Хоча ці спеціалісти опиняться у дуже складній ситуації під час прийняття непопулярних рішень. А робота такого уряду потребуватиме стійкої більшості у парламенті.

Сергій Гриневецький (Блок Литвина):

— Фракція стурбована ситуацією, яка відбувається у політикумі нашої держави, і вважає, що ми вже перейшли ту межу, яка називається загрозою національній безпеці. Розбалансовано всі гілки влади, практично паралізовано парламентаризм, квотний принцип формування Кабінету Міністрів призводить до неефективності і непрофесіоналізму. Судова гілка влади у розгубленості, а точніше, у системній кризі.

Брехня і фальсифікація стали основою національної політики, а корупція — засобом управління. У таких умовах не дивно, що держава перебуває на третьому місці за бідністю після Молдови і Албанії.

Усі погоджуються, що причиною такої розбалансованості є система виборів за закритими партійними списками. Усі чудово говорили на телешоу, що треба змінювати закон і приймати рішення відкривати партійні списки. Що заважає? Заважають амбіції окремих політиків.

Нам треба сьогодні зосередити увагу на формуванні керівного складу парламенту і прийняти рішення щодо виходу із кризи. Треба формувати бюджет 2009 року. І треба всім розуміти, що у 2009 році вже не буде регіонів-донорів. У державі має бути вирішено питання власності, енергетичної залежності, земельні питання. Фракція Блоку Литвина наполягає передусім вирішити питання обрання Голови Верховної Ради і повернутися у законне правове русло всім гілкам влади.

Микола Томенко (БЮТ):

— Ми декілька місяців чули, що від кризи і безвідповідальності нас врятують дострокові вибори, а тепер всі борються з кризою, і вже вибори — неактуальне питання. А де ж ви, розумники, два місяці були, коли колотили країну і казали, що тільки вибори врятують її?

Наша політична сила чітко і однозначно сказала — нас не цікавить прізвище Голови Верховної Ради, колір його волосся, який у нього буде одяг, черевики. Нас цікавить, що ця людина робитиме в парламенті, які закони підтримуватиме, чи візьме відповідальність разом із урядом за ту ситуацію, яка є в країні, і чи виправлятиме її. Наша позиція чітка — ми готові проголосувати за того політика, який скаже: мої принципи такі, я підписую зобов’язання разом із такими політичними силами, я формую коаліцію і перед українським суспільством обіцяю, що в цьому парламенті будуть ухвалені закони про соціальний захист людей, про захист української економіки, бюджет, у цьому парламенті буде порядок. І йому не будуть дзвонити з різних вулиць і казати, що треба припинити чи перенести розгляд того чи іншого законопроекту. Тільки-но знайдуться бажаючі нести відповідальність — наша політична сила одразу за це проголосує. Відповідальність, спільна робота, коаліція або бодай публічне зобов’язання, що робитиме Голова Верховної Ради разом із парламентом — це ті обов’язкові умови, які висуває наша політична сила.

Петро Симоненко (КПУ):

— Щоденний аналіз соціально-економічної ситуації в Україні дає нам повне право заявити: влада в особі Ющенка і його помаранчевої команди, яка захищає інтереси тільки власників, досі нічого не зробила, щоб зберегти робочі місця, забезпечити соціальні гарантії і виплати зарплати в повному обсязі. Не зробили нічого, щоб захистити просту людину, робітника, службовця, пенсіонера, студента. Особливість для України полягає в тому, що криза фінансова переходить у кризу соціальну, економічну, політичну. При цьому всі дії влади і олігархів спрямовані на те, щоб лише врятувати свої капітали.

Ще раз звертаюся з вимогою розглянути наші пропозиції про виведення України із кризи. Наша програма пройшла перевірку часом в нашій країні в радянські часи, а її основні принципи — і за кордоном. Жорсткі радикальні заходи, аналогічні тим, які пропонуємо ми, — посилення державного і суспільного контролю над стратегічними секторами економіки, націоналізація і передання контрольного пакета акцій колективам підприємств, якщо їх власник неспроможний забезпечити збереження робочих місць, гідний рівень зарплати і соціальних зобов’язань, державні монополії на алкоголь і тютюн — свого часу дозволили Рузвельту подолати велику депресію.

В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»):

Цей тиждень в Україні пройде під знаком вшанування пам’яті жертв Голодомору, геноциду українського народу, який мав місце у 1932—1933 роках. По всій країні люди віддадуть належне тим, хто безневинно загинув під час сталінського злочинного терору голодом. Це не просто відзначення історичних подій, Голодомор мав жахливі політичні, економічні та культурні наслідки, які Україна відчуває на собі досі. Цього тижня сім президентів великих європейських країн прибудуть до Києва для участі у відзначенні пам’яті жертв Голодомору. Ми шкодуємо, що отримали зневажливу відповідь з боку російського президента, який ще раз продемонстрував, що Росія не готова сприймати правду про Україну і українську історію. Така тональність не сприяє зміцненню україно-російських відносин.

Цього тижня мають бути розглянуті питання внутрішнього парламентського життя. Для нас важливо, щоб парламент приймав закони, а не продовжував демонструвати всім українцям нездатність до роботи. Тому ми закликаємо швидко завершити процедуру обрання нового Голови Верховної Ради і розпочати розгляд антикризових законів. Якщо вони є в уряду — нехай їх внесе уряд. Якщо ці закони потрібно невідкладно ухвалювати — давайте голосувати одразу, витрачаючи якнайменше часу на розгляд у комітетах і обговорення у залі. «Наша Україна», зі свого боку, внесла соціальний антикризовий законопроект. Він передбачає зміни до чотирьох законів. Цим законопроектом ми повинні запровадити виплату за тимчасове безробіття, яка має бути нарахована у розмірі двох третіх тарифного окладу. Ми маємо у бюджеті наступного року передбачити великі гроші на громадські роботи, подбати, щоб з 1 січня не було зменшено зарплати бюджетникам і пенсії. А така загроза є.