Ранкове засідання 18 листопада

Першим питанням на порядку денному було обрання Голови Верховної Ради. Проте зранку депутатські фракції так і не домовилися стосовно кандидатів на цю посаду. Офіційно зареєстровано лише один проект постанови про обрання главою парламенту лідера Блоку свого імені Володимира Литвина, який ще минулого тижня вніс депутат від «НУ—НС» Олександр Омельченко. І хоча до порядку денного було запропоновано внести й інші питання, зокрема, соціальні та антикризові законопроекти, всі чудово розуміли: доки не обрано Голову Верховної Ради, рухатися далі парламенту неможливо. Адже саме Голова Верховної Ради підписує всі закони та рішення, які ухвалює парламент.

У виступах від фракцій депутати загалом оцінювали політичну ситуацію в державі, і жодних пропозицій чи зауважень щодо конкретних кандидатур на головне парламентське крісло не пролунало. У кулуарах називали ті само прізвища — Володимира Литвина, Олександра Лавриновича, Івана Плюща та Адама Мартинюка як ймовірних претендентів на посаду Голови Верховної Ради.

Регіонали наполягали якнайшвидше обрати керівника парламенту, щоб була можливість ефективно працювати. Натомість бютівці та депутати від «НУ—НС» пропонували першочергово розглянути антикризові законопроекти, зокрема, внесений урядом про зміни до цьогорічного бюджету, який передбачає додаткові видатки на Пенсійний фонд, стабілізацію діяльності компанії «Нафтогаз України», утримання вітчизняних Збройних Сил. На розгляд парламенту було внесено і низку альтернативних депутатських законопроектів, які передбачали кроки для врегулювання економічної ситуації та соціального захисту людей. Зокрема, Роман Зварич («НУ—НС») наполягав внести до порядку денного представлений його фракцією законопроект про заходи соціального захисту населення від наслідків фінансово-економічної кризи і негайно його розглянути. А комуніст Алла Александровська пропонувала: якщо оголошувати перерву, то тільки для того, щоб погодити порядок денний, підтримуючи ініціативу негайно розглянути депутатські та урядові законопроекти, які стосуються врегулювання кризи, змін до держбюджету-2008 тощо.

Натомість головуючий, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, зауважив, що профільні парламентські комітети ще не встигли розглянути подані антикризові та соціальні законопроекти й підготувати свої висновки до них. Тому лідери депутатських фракцій під час перерви запропонували змінити календарний план роботи парламенту на цей тиждень — у вівторок та середу попрацювати в парламентських комітетах, а знову зібратися в сесійній залі у четвер, 20 листопада. До того ж, за словами Олександра Лавриновича, очікується, що найближчим часом до парламенту від уряду надійде ще один великий пакет антикризових законопроектів, які мають розглянути профільні парламентські комітети.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко закликав якнайшвидше завершити політичне переформатування парламенту: «Створюйте коаліцію в будь-якому форматі і закінчуйте ці ігри до четверга — крайній варіант». А заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський закликав використати цей час справді на роботу в комітетах, а не на «всілякі змови за стінами парламенту», наголошуючи на тому, що всі консультації стосовно обрання нового глави парламенту мають відбуватися у Верховній Раді.

Зрештою, за зміну календарного плану і роботу в парламентських комітетах наступні два дні проголосували 300 парламентаріїв, свої голоси віддали представники Партії регіонів, БЮТ і Блоку Литвина.

Зранку парламентарії вітали з днем народження депутата Василя Кравчука.

* * *

Коментарі депутатів у кулуарах парламенту засвідчили: наразі жодна кандидатура на посаду Голови Верховної Ради, які обговорюються, не має достатньої підтримки.

БЮТ, за словами лідера фракції Івана Кириленка, заявив про готовність підтримати кандидатуру Володимира Литвина або будь-яку іншу від «НУ—НС» на посаду глави парламенту за умови створення коаліції за участю БЮТ, «НУ—НС» та Блоку Литвина. Фракція БЮТ не пропонує своїх кандидатур на цю посаду. Регіонали ще не визначилися, за кого голосуватимуть. Натомість, за словами першого заступника голови фракції Олександра Єфремова, готують подання до Конституційного Суду щодо права Першого заступника Голови Верховної Ради підписувати ухвалені парламентом закони в разі необрання глави парламенту. Екс-голова Верховної Ради Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам висловив думку, що жоден із названих кандидатів на посаду глави парламенту не має шансів бути обраним: «Шансів в усіх мало, як і голосів». Водночас серед претендентів на крісло Голови Верховної Ради з’явилося ще одне прізвище. За словами Романа Зварича, фракція «НУ—НС» розглядала можливість висування лідера своєї фракції В’ячеслава Кириленка, але той на засіданні фракції зняв свою кандидатуру. Р. Зварич також повідомив, що начебто Володимир Литвин готовий узяти самовідвід. Однак сам В. Литвин про це нічого не казав. Він розповів про понеділкову зустріч лідерів фракцій із Президентом України. За словами Володимира Литвина, на ній не йшлося про конкретні кандидатури на посаду глави парламенту, і «кожна сторона старанно обходила питання обрання керівництва Верховної Ради». Однак на запитання, чи висловлювався глава держави на підтримку його кандидатури, В. Литвин відповів: «Якби ще й Президент голосував, тоді б я знав, що один голос є». Лідер блоку свого імені також наголосив на тому, що всі проблеми парламенту мають бути розв’язані у його стінах.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.