Футбол. Сьогодні у Дніпропетровську на «Дніпро-арені» національна збірна України зіграє товариський матч проти збірної Норвегії. А позавчора у тренувальному центрі київського «Динамо» в Кончі-Заспі наставник нашого колективу Олексій Михайличенко провів традиційну зустріч із представниками ЗМІ.

— Ретельно готуємося до зустрічі. Щоправда, виникли певні проблеми. Травмувалися Несмачний і Ярмаш, котрих замінили Шевчуком та Красноперовим. Для того й існує розширений список кандидатів. На цей момент до збірної прибули всі викликані, окрім Федоріва з російського клубу «Акмар» (Перм). Якщо він не назве вагомих причин запізнення або неявки, вживемо заходів. Якщо немає бажання, треба чесно сказати про це. Якщо причина — інтереси клубу, то треба вибирати: або клуб, або країна...

Розраховуємо, що матч проти скандинавів буде дуже корисний. Це ще одна можливість нашим футболістам показати себе. Адже збірна — це особливий, значно вищий рівень, на якому саме і треба багато чого доводити. Ми добре вивчили норвежців, яким властивий британський стиль гри. Це динаміка, швидкість і вміння боротися. Отож корисно буде переглянути кандидатів у такій зустрічі. Однак і про результат не забуватимемо.

— Ви запросили до збірної полтавця Олега Красноперова, що можете сказати про нього?

— Гратиме на правому фланзі оборони. Хоча він універсал: може діяти і ліворуч, і на місці опорного півоборонця.

— У збірній таки з’явився «новий українець» Марко Девич...

— Не подумайте, що я зробив це під тиском преси. Я і так був не проти запросити нападника «Металіста». Але насамперед він мав показати високий рівень. А поєдинок проти Норвегії — саме той момент, коли можна перевірити рівень усіх новачків. Маємо намір усім надати шанс виявити себе.

Я спілкувався з Девичем. Він добре володіє російською. Як його прийняла команда, сказати поки що не можу, бо минуло ще мало часу. Та про особливу атмосферу в колективі не забуваємо.

— Ви чомусь не згадали про травму Дениса Голайда. Хто замінить сімферопольця?

— Незамінних немає. Маємо цілу групу універсалів — Олександр Алієв, Марко Девич, Сергій Назаренко, Сергій Кравченко здатні зіграти і праворуч, і ліворуч, і в середині поля...

— Як розцінюєте нинішній стан вітчизняного футболу?

— Великої різниці між проведенням чемпіонату України, Прем’єр-лігою та Професійною футбольною лігою я не бачу, бо це лише перші кроки, і багато чого потрібно ще вдосконалити. Матчі граються у п’ятницю, суботу, неділю. Я дуже хотів би, щоб поєдинки з участю наших лідерів проводили в суботу. Адже збірна формується майже повністю на їхній основі. Тоді б гравці мали більше відпочинку. Однак чемпіонат став ідейнішим. Хочеться, щоб у нас з’явилося більше команд, які боролися б за медалі. І щоб їх вистачало не на півчемпіонату, а на всю дистанцію. Це підвищувало б рівень не лише турніру, а й гравців.

— Чи можна очікувати в матчі з норвежцями якихось експериментів у плані тактики?

— Тактика дуже важлива для досягнення результату. Маємо на озброєнні кілька варіантів. Можливо, і здивуємо когось...

«Шахтар»—«Динамо» — протистояння триває

Учора в Будинку футболу відбулося жеребкування півфінальних пар Кубка країни. Отже, зустрінуться «Шахтар»—«Динамо» і «Металіст»—«Ворскла». Дату проведення матчів визначать у грудні.

***

Хокей. Відкритий чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». «Кристал» (Електросталь)—«Сокіл» (Київ). 1:3 (0:1, 0:0, 1:2). «Димитров» — 70 очок, «Сокіл» — 69, «Рись» (Подольськ) — 61...

В. Б.