Дефіцит кадрів у фтизіатрії становить майже тисячу осіб, а понад 60 відсотків працюючих мають пенсійний або передпенсійний вік. Такі цифри оприлюднила в Донецьку голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

За її словами, потрібно матеріально стимулювати медиків, які працюють із хворими на туберкульоз. Поки що лікарі та медсестри отримують лише 30 відсотків надбавки до зарплати. Народний депутат повідомила, що спільно з Міністерством охорони здоров’я підготовлено документ, згідно з яким наступного року співробітники протитуберкульозних закладів отримуватимуть надбавку в розмірі 60 відсотків.

Про туберкульоз говорили учасники виїзної колегії Мінохорони здоров’я в Донецьку. Область посідає п’яте місце в Україні за рівнем захворюваності на туберкульоз. Його поширенню сприяє чимало регіональних чинників: переважання міського населення та висока щільність проживання, значна концентрація в області пенітенціарних установ, у тому числі для ув’язнених, інфікованих паличкою Коха. Крім того, розповсюджена сумісна патологія «ВІЛ/СНІД плюс туберкульоз»: 14 відсотків уперше зареєстрованих хворих мають такий «букет». За словами голови облдержадміністрації Володимира Логвиненка, на обласному рівні з наступного року буде впроваджена програма матеріального заохочення медпрацівників. «Але радикальне вирішення питання неможливе без державного втручання шляхом істотного підвищення посадових окладів лікарям-фтизіатрам», — зауважив керівник області.

Крім того, голова Комітету Верховної Ради України Т. Бахтеєва повідомила, що комітет підписав подання до прокуратури із проханням розібратися в закупівлі протитуберкульозних препаратів. «Незважаючи на те, що у світі є сто заводів, які випускають протитуберкульозні препарати (це відомі марки Німеччини, Америки, Канади, Швейцарії), — Україна протягом ось уже багатьох років закуповує препарати тільки індійського виробництва. Наприклад, один препарат був закуплений за ціною 100 гривень, тоді як Молдова і Азербайджан купують цей препарат за 10 гривень». Т. Бахтеєва висловила сподівання, що перевірка прокуратури дасть відповідь на всі питання.