Не боятися радитися з громадянами

Місцевий консультативний референдум в Шевченківському районі Києва відбувся. Проти ліквідації району проголосувало майже 98 відсотків громадян. На цьому наголосила під час прес-конференції голова ТВК Шевченківського району Ольга Неприцька.

Голова Шевченківського району Віктор Пилипишин переконаний, що такий результат референдуму означає вотум довіри районній владі з боку громадян. Попри загальну атмосферу недовіри до політиків і до виборів, явка на референдум була досить висока. Він наголосив, що влада повинна навчитись радитися з киянами, у тому числі і з стратегічних питань. «Нині єдине, що проводиться в місті цілеспрямовано, — це централізація влади. Ми прихильники протилежної ідеології — максимально наблизити владу до людей», — завив голова району. Референдум — невід’ємна частина такої ідеології. Кожна проблема в місті має пройти два етапи громадської експертизи. Перший — це дискусія в середовищі спеціалістів та політиків, другий — винесення питання на суд киян, на референдум. Окрім того, Віктор Пилипишин вважає, що референдум, подібний до того, який відбувся в Шевченківському районі, має стати звичною практикою в столиці. Подібні референдуми, на його думку, нині слід провести, наприклад, з проблем розміщення ігрових автоматів, забудови зелених зон та з інших важливих питань.

Тоді мешканці зможуть ефективно захищати свої інтереси. Він впевнений, що Київ повинен терміново реагувати на ті негативні тенденції, які принесла з собою економічна криза. «Потрібно на рівні міста створити антикризову команду, куди увійдуть політики, експерти та фахівці. Слід також переглянути сучасну бюджетну політику, коли основні ресурси забирає центр, а в районах залишається сума в 300 млн. грн., якої вистачає лише на зарплату», — сказав Віктор Пилипишин.

Сергій МЕЛЬНИК.

У Севастополі хочуть змінити режим теплопостачання

Голова Севастопольської міськради Валерій Саратов після відвідування однієї з котелень зробив досить песимістичний прогноз: «Якщо ми сьогодні не почнемо реформування системи теплопостачання, нас чекає безвихідь — зростання тарифів при погіршенні якості». Вихід із ситуації міський керівник бачить у переведенні на автономний режим теплопостачання соціальних об’єктів: шкіл, лікарень, дитячих садів і т. п. І передусім, на його думку, варто зробити окрему структуру теплоподачі для мікрорайону вулиці ім. Т. Шевченка, який розташований від котельні, що постачає його теплом, за сім кілометрів.

Вирішення питання цілком реальне навіть в умовах кризи, що вибухнула, хоча для цього, за словами В. Саратова, необхідно почекати з другорядними проблемами, а зусилля і гроші сконцентрувати на головному. Голова міськради пообіцяв, що депутати найближчим часом розглянуть «Програму реформування теплопостачання Севастополя», розроблену фахівцями міськдержадміністрації.

Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

Сформовано нову виборчу комісію

На сесії Одеської обласної ради, що відбулася минулої п’ятниці, депутати розглянули заяву голови обласної територіальної виборчої комісії Віталія Білоусюка про те, що в нинішньому своєму складі виборча комісія не може працювати і тому він звертається до депутатського корпусу з проханням про її розформування. Прохання було задоволено.

А на позачерговій сесії обласної ради, що пройшла нещодавно, депутати затвердили новий склад тервиборчкому.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.