З-поміж більш як сотні обласних організацій політичних партій, що зареєстровані на Закарпатті, традиційно найвпливовішими є чотири. Це — прихильники Віктора Ющенка, Віктора Януковича, Юлії Тимошенко, Володимира Литвина.

Широка коаліція по-закарпатськи

Така само приблизно розстановка сил і в депутатському корпусі обласної ради. Проте є одна суттєва деталь: на відміну від парламенту України, широка коаліція у складі «нашоукраїнців» і регіоналів на Закарпатті створена на першій же сесії обласної ради п’ятого скликання.

Розклад цих сил істотно не змінився й після того, як керівник фракції «НУ—НС», перший заступник голови обласної держадміністрації Іван Балога заявив про вихід із цієї партії. Він мотивував це тим, що дії керівників партії останнім часом дедалі більше йдуть усупереч політиці Президента. Водночас Іван Балога зазначив, що залишається членом команди Віктора Ющенка і на будь-якій посаді завжди працюватиме на благо громади Закарпаття та України. Разом із Іваном Балогою із «НУ—НС» у повному складі вийшли всі члени обласної організації цієї партії, голови районних та міських парторганізацій.

П’ятого липня в Мукачевому відбулася конференція обласної організації «Єдиний центр». Із 188 делегатів, котрі взяли в ній участь, 185 голосували за обрання Івана Балоги головою обласної організації цієї політичної сили. У своєму виступі він наголосив, що новостворена партія готова співпрацювати з усіма політичними силами краю, незалежно від їхніх лідерів та ідейного спрямування.

Село вийшло на свій майдан

Конфлікт між двома групами депутатів Баранинської сільської ради — представниками ПР та прихильниками сільського голови Павла Чучки — триває вже понад два роки. І весь цей час перші під усілякими приводами блокували роботу сільради. У липні відбулася процедура відкликання п’яти депутатів-регіоналів. Відтак було прийнято рішення другого листопада провести проміжні вибори.

Проте Ужгородський міськрайонний суд своєю ухвалою від 23 жовтня задовольнив адміністративний позов одного з депутатів-регіоналів, визнавши рішення про проведення проміжних виборів неправомірним, і зобов’язав сільського голову передати документи й печатку позивачам-опонентам. Однак той відмовився, вважаючи, що правоохоронні структури виконують політичне замовлення регіоналів. 31 жовтня колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду рішення Ужгородського суду скасувала.

Проте, за словами голови територіальної виборчої комісії Богдана Пилипіва, в ніч перед виборами, першого листопада, о 21-й годині 30 хвилин Ольга Пеха, одна із п’ятірки депутатів, яких відкликали виборці, звернулася із заявою до того ж таки Ужгородського міськрайонного суду з вимогою скасувати вибори, оскільки про своє відкликання вона дізналася тільки 31 жовтня. Ужгородський міськрайонний суд виніс ухвалу на користь депутата, скасувавши рішення виборчої комісії. Постанову суду було винесено вночі другого листопада, тобто вже в день виборів.

Результати виборів такі: із 773 виборців, котрих було внесено до списків для голосування, участь у виборах взяли 404, тобто 52, 5 відсотка; депутатами Баранинської сільської ради, до якої входять чотири села — Баранинці, Довге Поле, Барвінок та Підгорб, обрано нових представників громади.

Виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України та громад Олег Лукша на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі реформ наголосив: відкликання депутатів мешканцями сіл та проведення виборів нових депутатів — це повна перемога громади. У Баранинцях народилося повноцінне місцеве самоврядування.

Міна сповільненої дії

Нестабільність як політична, так й економічна — живильне середовище для тих, хто прагне розхитати державницький корабель.

Яскравим прикладом став Конгрес підкарпатських русинів, що відбувся в Мукачевому 25 жовтня. На ньому проголошено республіку «Підкарпатська Русь» і висловлено вимогу до обласної ради — до 1 грудня затвердити результати обласного референдуму 1991 року (під час референдуму більшість мешканців Закарпаття висловилася за надання Закарпаттю статусу спеціальної самоврядної території як суб’єкта України).

Конгрес викликав неоднозначні оцінки в політикумі краю. Закарпатська обласна організація «НУ—НС» оприлюднила заяву «Штучне насадження політичного русинства є грубим нехтуванням думкою та потребами закарпатців». У проведенні так званого Другого європейського конгресу підкарпатських русинів та проголошення республіки «Підкарпатська Русь» обласна організація «Нашої України» вбачає відверто антиукраїнські дії, спроби окремих політиків спекулювати на стародавній самоназві українців.

Фракція БЮТ в Закарпатській обласній раді теж виступила із заявою, в якій ідеться про те, що дії організаторів та учасників конгресу стали можливими «через недалекоглядну, містечкову політику широкої коаліції в обласній раді».

Депутат обласної ради, член Партії регіонів Василь Швардак вважає, що обласна рада може підтримати рішення Конгресу русинів. Водночас депутат зазначив, що надавати Закарпаттю статус автономії недоцільно. «Це питання треба вивчати, залучати науковців. Це міна сповільненої дії».

Закарпатська область.