Сприятливі умови для розвитку тваринництва склалися на Луганщині. За словами голови облдержадміністрації Олександра Антипова, заготовлено півторарічний запас грубих кормів, є достатня кількість фуражного зерна.

Навіть у тому разі, якщо власного фуражу в господарствах недостатньо, воно в надлишку на зерновому ринку, до того ж за невисокою ціною. Хоч як дивно, критична ситуація, яка склалася на ринках зерна й соняшнику, стала вагомим аргументом на користь тваринництва. Так сталося, що вирощений рекордний урожай виявився незатребуваним, внаслідок чого обвалилися ціни. Перед багатьма сільгоспвиробниками регіону сьогодні постає запитання: а чи буде рослинництво рентабельне наступного року, чи варто ним займатися? Приклад 2008-го наочно продемонстрував, що аграрному бізнесу зі ставкою на рослинництво, крім загибелі озимих, посухи, граду, шкідників і хвороб, загрожує ще така серйозна проблема, як відсутність можливості реалізувати вирощену продукцію. Одне слово, в аграрному секторі настав час переосмислити й правильно розставити пріоритети.

Раніше, коли зростала рентабельність виробництва зерна й соняшнику, багато керівників господарств відмовилися від тваринництва, особливо від молочного скотарства. Збитково, мовляв, займатися справою, що залежить від низьких закупівельних цін на молоко і його високої собівартості, в яку закладена ринкова ціна зерна. Але так сталося, що всі господарства, які вирощують зернові й соняшник, сьогодні мимоволі виявилися інтегрованими у світовий ринок і тому те, що відбувається там, позначається на кожному з них.

Молочним скотарством на Луганщині займаються 94 господарства. Вони становлять лише 15 відсотків від загальної кількості сільгосппідприємств, з яких тільки шість утримують більш як 500 корів і 27 — понад 200. За останні п’ять років намітилася тенденція зростання ціни реалізації сирого молока порівняно зі збільшенням його собівартості. Залежність ця особливо простежується на прикладі тих господарств, які цілеспрямовано займаються виробництвом тваринницької продукції. Наприклад, в агрофірмі «Привілля» Троїцького району торік від рослинництва із площі в 10 тисяч гектарів одержали 7 млн. грн. прибутку, а від тваринницької (молока і м’яса) — 1 мільйон. За підрахунками керівників господарства, і нинішнього року тваринництво дасть не менше, тому, крім молочного комплексу із сучасним доїльним залом, планується реконструкція і будівництво свинокомплексу на 10 тисяч голів. А максимальна кількість зерна піде на виробництво тваринницької продукції.

В області керівників тваринницьких господарств тепер закликають переглядати структуру посівних площ, щоб на зимівлю заготовлювати щонайменше півторарічний запас кормів. Ще один пріоритет — забезпечення аграріїв технікою для кормовиробництва. В останні роки сільгоспвиробники області закупили одиниці таких машин. Цьому є пояснення: у регіоні площі під кормовими культурами скорочуються. Під кукурудзу на силос, приміром, планують віддати лише 16 тисяч га за посіяних 320 тисяч га озимих. Площі природних косовиць і пасовищ практично не використовуються, нинішнього спекотного літа частину з них попросту знищили пожежі.

Луганська область.