Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 15-й тур.

«Металург» (Запоріжжя)—«Чорноморець». 1:3. 9 000 глядачів. Арбітр — Шмигельський (Львів). Голи: Алозі, 90+1 — Коритько, 55, Косирін, 68, 78.

«Іллічівець»—«Таврія». 3:3. 6 000 глядачів. Арбітр — Годулян (Одеса). Голи: Ярошенко, 16 (п), Ситник, 18, Кривошеєнко, 37 (п) — Донець, 42, Ідахор, 60, Маркович, 70. Не реалізували пенальті: Воробей («Іллічівець», 4), Ковпак («Таврія», 21).

«Львів»—«Карпати». 2:4. 15 000 глядачів. Арбітр — Шебек (Київ). Голи: Федорчук, 10, Григорій Баранець, 21 — Кузнецов, 41, Кожанов, 57, Худоб’як, 64, Кополовець, 79.

«Ворскла»—«Кривбас». 0:0. 6 500 глядачів. Арбітр — Швецов (Одеса).

«Шахтар»—«Динамо». 1:0. 21 000 глядачів. Арбітр — Фройдфельдт (Швеція). Гол: Вілліан, 34.

«Дніпро»—«Зоря». 1:1. 8 400 глядачів. Арбітр — Деревинський (Київ). Голи: Лисицький, 9 — Райчевич, 11.

«Металіст»—«Харків». 1:1. 11 000 глядачів. Арбітр — Орєхов (Київ). Голи: Коельо, 12 — Платон, 29.

«Металург» (Донецьк)—«Арсенал». 0:1.

3 500 глядачів. Арбітр — Шандор (Львів). Гол: Аракелян, 76.

Бомбардири: Ісмаель Бангура («Динамо») — 11 м’ячів, Дексон Коельо («Металіст») — 10, Артем Мілевський («Динамо»), Олександр Косирін («Чорноморець»), Джінані Паріт («Зоря») — по 7.

Завершальний тур першого кола, погодьтеся, подарував чимало цікавого. У більшості зустрічей було море вогню і пристрасті. Візьмемо хоча б поєдинок у Маріуполі, де на 37-й хвилині господарі вели перед — 3:0! І не виграли, бо сімферопольці показали твердий характер і зрівняли рахунок. Навіть мали можливості вийти вперед. Честь їм за це і хвала. Багато м’ячів і вдосталь пристрастей спостерігалося у Львові, де зійшлися земляки.

Але більшість прихильників футболу, попри свої вподобання, чекали матчу в Донецьку. І їхні сподівання справдилися на всі сто відсотків, навіть більше. Коли зустрічаються ці клуби, то завжди цікаво. Незважаючи на те, що перед знаковим матчем «Динамо» випереджало «Шахтар» на 15 (!) очок, клас у «гірників» не вивітрився. І не знайшлося б спеціального прибору, щоб виміряти їхнє величезне бажання перемогти свого одвічного суперника та лідера чемпіонату. Мірча Луческу сказав, що цей матч за рівнем відповідав Лізі чемпіонів.

Добре відомо, що динамівці зазнали серйозних втрат. Травмовані провідні виконавці: Михалик, Нінкович, Юссуф, Несмачний. Ще двоє лідерів — Гусєв та Корреа — не відновили потрібних кондицій. Юрію Сьоміну нічого не залишалося, як випустити у стартовому складі півоборонця Саблича і форварда Ярмоленка.

Мені здалося, що господарі мали менше голевих моментів. Але одним таки скористалися. Щоправда, після зустрічі наставник «Динамо» на запитання, чи був офсайд, коли господарі забили, відповів ствердно.

А от самі динамівці втратили геть усі моменти. Один лише Ярмоленко мав двічі забивати, але не влучив. Мабуть, молодому гравцеві, котрому довіряють місце у складі славного клубу, варто відповідальніше ставитись до такої прихильності. Інакше можна змарнувати сприятливу ситуацію.

Хоча, заради справедливості, в Ярмоленка є вдосталь чеснот. І він, хотілося б вірити, скористається ними в наступних матчах і неодмінно прогресуватиме. Власне, це потрібно насамперед йому, «Динамо» і, можливо, в перспективі національній збірній.

Гріх також не сказати про те, що чи не найвагоміший внесок у перемогу донеччан зробив їхній воротар П’ятов, котрий зіграв просто бездоганно. Отже, «Шахтар» і його змучені вболівальники нарешті отримали позитивні емоції і певну втіху. Можливо, вона надасть чемпіонові додаткових сил. І він поступово принаймні стабілізує гру.

А динамівці можуть тішитись тим, що вони впевнено стали переможцями першого кола. Команда явно знайшла свою гру і здатна її посилювати й надалі. А невдача в Донецьку нехай сильно не засмучує їх. Попереду ще багато подій. Зрештою, кияни матимуть можливість взяти реванш на своєму полі в другому колі.

На знімку: львівське протистояння.

Фото Євгена КРАВСА.