Щодо ситуації, яка склалася навколо Хмельницького університету управління та права

Інформаційна війна, що впродовж останніх тижнів розгорнулась навколо нашого університету, її поступальна ціле-спрямованість дають нам підстави стверджувати про спланованість та керованість цих подій.

Спочатку ми не вважали за потрібне реагувати на брудні, цинічні та відверто замовлені публікації, які з’явились у деяких ЗМІ. Цінуючи ідеали демократії як основного досягнення молодої української держави, ми переконані, що свобода слова — це насамперед відповідальність, і люди настільки вільні, наскільки вони відповідальні.

Університет протягом 2006—2008 років пережив три комплексні ревізії обласного КРУ. Сьогодні тут здійснюють перевірки обласні органи СБУ, прокуратури, МВСУ, Державної податкової адміністрації, Територіального управління Рахункової палати. Майже щоденно надходять письмові та усні запити керівництва обласної ради. Лише на один із таких запитів обсяг відповіді становив 167 сторінок.

Крім того, деякі друковані та електронні ЗМІ під тиском змушені подавати перекручену, а подекуди і просто сфальсифіковану інформацію про результати ревізій та перевірок. А тим часом загальний штраф за результатами останньої ревізії становив лише 215 гривень. Усі ці дії набули широкого розмаху і негативно впливають на імідж університету. Безпідставне оголошення конкурсу на заміщення посади ректора університету стало безпосереднім поштовхом до звернення з цим листом.

Задумаймося над тим, чи може КРУ в області перебирати на себе повноваження суду? Чи, можливо, в нашій країні вже скасовано конституційний принцип презумпції невинності?

Нам важливо, щоб громадськість знала: Хмельницький університет управління та права — це унікальний освітянський проект, що за роки незалежності здійснюється в Україні місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, які ще 17 років тому далекоглядно зрозуміли, що місцева громада повинна мати свій осередок правничої та управлінської думки, оскільки розбудова незалежної держави загалом та хмельницької територіальної громади зокрема без дотримання прав людини, без забезпечення ефективного управління державними та місцевими процесами неможлива. І саме тоді виникла ідея створення першого такого навчального закладу на теренах Хмельниччини, який нині є одним із престижних навчальних закладів країни.

ХУУП — це висока якість освіти в поєднанні з культурою та дисципліною. Це храм освіти, в якому на належному рівні забезпечено здобуття фаху юриста, економіста, управлінця за замкнутим циклом освіти: доуніверситетська підготовка — бакалавр — спеціаліст — магістр — підвищення кваліфікації — аспірантура — докторантура. Сьогодні в університеті навчаються понад дві тисячі студентів, серед яких, крім мешканців Хмельницької області, є представники 15 областей України, а також Росії й Молдови. На завершення — реалізація проекту дистанційного навчання студентів з Болгарії та Македонії. Майже п’ять тисяч випускників із гордістю та вдячністю називають університет аlma mater, оскільки саме завдяки йому вони отримали свою професію та путівку в майбутнє.

Університет зажив доброї слави наукового та освітянського центру. Ми тісно співпрацюємо не лише з усіма правничими та управлінськими школами України, а й із колегами з Росії, Білорусі, Молдови, Казахстану, Польщі, Угорщини, Словенії, Словаччини, Чехії, Німеччини, Франції, США. При університеті діють: сумісна з Академією правових наук України Подільська лабораторія з проблем адаптації цивільного законодавства України до законодавства Європейського Союзу, Відділення Української академії наук з державного управління, Товариство «Україна—Німеччина—Польща», науково-експертна рада, яка здійснює наукові експертизи рішень Конституційного Суду України, обласної ради та обласної держадміністрації. Ведеться робота щодо створення Центру євроінтеграції. У наукових конференціях, які відбувались в університеті, взяли участь близько десяти тисяч науковців з різних куточків світу.

Усе це стало можливо завдяки ефективній та високопрофесійній співпраці студентів, викладачів і ректора університету, доктора наук з державного управління, професора, заслуженого юриста України, народного депутата, депутата Хмельницької обласної ради, члена Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Віталія Олуйка. Висока фаховість професорсько-викладацького складу університету визнана не лише в Україні, а й далеко за її межами. Зокрема, науково-педагогічні працівники університету є професорами та доцентами, академіками та членами-кореспондентами різних галузевих академій, входять до складу експертних рад ВАК та ДАК, колегії Головдержслужби України, національної конституційної ради, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Система студентського самоврядування університету визнана однією з найефективніших: студенти входять до складу органів управління ВНЗ, міжнародних студентських організацій, зокрема, Європейської асоціації студентів-правників, Молодіжного європейського парламенту. Такі широкі зв’язки дають можливість студентам проходити практику в Раді Європи, Європарламенті, Європейському суді з прав людини, Конституційному Суді України, Верховній Раді, Кабінеті Міністрів та в інших інституціях.

Крім освітянської та наукової діяльності, університет здійснює і важливу соціальну та просвітницьку місію: відремонтовано і відреставровано належні йому навчальні об’єкти—пам’ятки історії та архітектури, вирішено питання про відведення земельної ділянки під фізкультурно-оздоровчий комплекс і студентський гуртожиток. Юридична клініка університету, однією з основних форм роботи якої є періодичні виїзди в населені пункти області, надає можливість малозабезпеченим верствам безкоштовно отримувати фахову юридичну допомогу.

Історія ХУУП — це історія 17 років напруженої праці колективу, очолюваного досвідченим керівником В. Олуйком, який вдало поєднує науково-педагогічну, організаторську, громадську і благодійну діяльність.

Чому успішний навчальний заклад, існування якого ставиться за приклад для наслідування іншим територіальним громадам України, очолюваний непересічною особистістю, став об’єктом інформаційних нападок та замовних перевірок? Причин тут декілька. Насамперед це небажання окремих сил визнати, що університет — це самодостатній згуртований колектив, здатний протистояти намаганням розколоти його зовні. У нього є ректор, який здатен проводити свою, політично незаангажовану політику. Саме наявність такого керівника та високого корпоративного духу, впевненості у своїй правоті, гордості за свій навчальний заклад, віри у справедливість дає колективу силу працювати стабільно і злагоджено, не реагуючи на відверті намагання його очорнити.

Університет є власником унікальних приміщень у центрі Хмельницького, які слугують благу територіальної громади. Тож, мабуть, комусь дуже хотілося б через рейдерські механізми прибрати до рук ці будівлі й облаштувати в них ресторан, готель чи магазин. Найприкріше те, що такі бажання практично не приховуються, а окремі посадовці, що підтримують їх, впевнені у своїй безкарності.

Для того, щоб громада не втратила ці надбання, ми і змушені були об’єднатись та виступити з цим зверненням. Колектив університету не боїться перевірок та звітностей. Він готовий до створення комісій та надання необхідної інформації, котра сприяла б об’єктивній та фаховій оцінці роботи навчального закладу. Ми вітаємо будь-які рішення, якщо вони ґрунтуються на законі, а не на його порушенні. В свою чергу ми пропонуємо скликати конференцію трудового колективу і за-прошуємо до участі в ній керівництво та депутатів обласної ради, сподіваючись на відверту розмову.

Ми переконані, що настане час, коли Україна відродиться і до влади прийдуть молоді освічені люди, серед яких обов’язково будуть і випускники нашого університету. З’являться меценати, які сприятимуть розвитку освіти і ставитимуться до неї, як до культурної святині, а не лише як до об’єкта нерухомості. Тільки громада має визначати, як поводитися на своїй землі і як розпоряджатись своїм майном, і ніхто інший не має права робити це замість неї.

Вчена рада Хмельницького університету управління та права.Студентська рада ХУУП.