Прикордонники-ветерани сіл Паланка та Роги Маньківського району поставили на братській могилі загиблих у 1941 році пам’ятну стелу та смугастий дубовий стовп — символ кордону.

А учні місцевих шкіл зачитали прізвища всіх 29 прикордонників 92-го Перемишлянського загону, котрі склали голови влітку 1941 року у нерівному бою з фашистами.

— Мені було чотирнадцять, коли почалася війна, — поділився на урочистостях своїми спогадами свідок останнього бою 81-річний Іван Никодимович Бевзюк. — Сутичка тривала два дні. Прикордонники і червоноармійці наказали жителям села Роги покинути хати і відійти подалі. Самі полягли, відбиваючи атаки німецьких танків.

Після бою жителі навколишніх сіл поховали прямо в полі полеглих бійців. Знайшли документи лише 29-ти прикордонників. Червоноармійці ж залишилися безіменними — навіть у 1941 році не весь рядовий склад Червоної Армії мав особисті жетони. А в середині війни, аби приховати величезні втрати, за наказом Сталіна, їх видачу остаточно було скасовано. Тож нині ніхто не знає, скільки воїнів знайшли свій вічний спочинок у цій братській могилі.

Черкаська область.