За офіційними даними, ВВП Японії скоротився у третьому кварталі на 0,4 відсотка в річному вимірі та на 0,1 відсотка проти попереднього кварталу, а тоді ВВП упав на 3,7 відсотка. Простіше кажучи, Японія, країна, в якої має честь позичати навіть МВФ, вступила у рецесію.

Власне, нічого дивного. За оцінками провідних рейтингових агентств, найбільшого з часів другої світової війни падіння ВВП до від’ємного значення (-0,8) уже зазнають наступного року США, Велика Британія, країни Єврозони, у тому числі і Японія. На експертному рівні, два останні місяці посилення кредитної кризи світ, без перебільшення, приголомшили. Лідери найбільших розвинених країн і країн, що розвиваються (така собі «Група 20»), так і не спромоглися дати конструктивної відповіді на виклики дня, обмежившись стереотипними рекомендаціями на кшталт — посилювати стандарти звітності, не створювати торговельні бар’єри, знижувати податки й облікові ставки... Цього можна було очікувати, бо по суті з глобальною кредитною кризою світ справи ще не мав.

Падіння цін на сировину, скорочення притоку міжнародного капіталу і «кредитний голод» уже відчули на сімейних бюджетах українці. По суті, Україна вступила в стан технічної рецесії синхронно з Японією. Нагадаю, ВВП України у жовтні знизився на 2,1 відсотка проти відповідного періоду минулого року і тенденція до уповільнення збережеться з огляду на те, що левову частку доданої вартості вироблятимуть сільське господарство, торгівля та транспорт. Це потягне за собою схожі до японських соціальні проблеми — зростання темпів безробіття, скорочення реальних доходів населення тощо. Нам буде важче, ніж їм, не тому, що МВФ позичає нам, а вони можуть позичити МВФ. А тому, що наші зусилля і капітали роздрібнені. Бо структурні зміни в економіці не відбуваються через перманентну політичну нестабільність. Бо ми ще чогось не поділили, коли треба множити і примножувати.