Питання законодавчого забезпечення діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків обговорювалися на «круглому столі» в Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Разом з парламентським комітетом співорганізатором «круглого столу» стала Всеукраїнська громадська організація «Спілка власників житла України». Відтак саме голова Спілки власників житла, народний депутат Юрій Одарченко наголосив на необхідності якнайшвидшого прийняття Верховною Радою нової редакції закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». Ю. Одарченко зазначив, що це сприятиме формуванню ефективного власника житла. За його словами, «житлово-комунальна галузь України перебуває у критичному стані, її практично не торкнулися ринкові реформи».

«Більшість житлового фонду має незадовільний технічний стан. Фактично кожний четвертий міський житель проживає у приміщеннях, які перебувають у незадовільному технічному стані і мають низькі експлуатаційні якості та вичерпали свій експлуатаційний ресурс. Третина багатоквартирних будинків потребує капітального ремонту», — наголосив він. Народний депутат також відзначив, що сьогодні лише у 6—8 відсотків багатоквартирних будинків створені формальні об’єднання власників житла, хоча минуло 12 років з часу прийняття базового закону, який дозволив створювати об’єднання власників житла.

Серед причин повільного формування об’єднань власників житла він назвав недостатній рівень усвідомлення і розуміння населенням прав та обов’язків, пов’язаних із власністю, а також можливих вигод від самостійного управління своїм майном. Ще однією причиною, на думку народного депутата, є несприятлива нормативно-правова база для реалізації права власності та співвласності, яка ускладнює, а деколи унеможливлює процес реєстрації ОСББ, передачу майна, у т. ч. прибудинкової території, отримання правовстановлюючої документації на майновий комплекс, а також залишає низку невирішених питань щодо подальшого управління будинком. Прискоренню об’єднання співвласників, на його думку, також перешкоджає відсутність досвіду, знань і навичок у керівного складу об’єднань щодо управління будинком.

Учасники «круглого столу» звернулися до профільного парламентського комітету з пропозицією прискорити ухвалення законопроекту про внесення змін до Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків», а також ухвалення нової редакції Житлового кодексу. На думку промовців, «зараз для цього існують сприятливі можливості».

Під час «круглого столу» обговорювалися інші проблеми реформування житлово-комунального господарства, а також роль громадськості в успішному проведенні реформи.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.