Про таку домовленість на вчорашній погоджувальній нараді голів фракцій повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович.

У разі обрання нового керманича депутатського корпусу сесія розгляне, підкреслив він, уже сформований порядок денний із кількох законопроектів, які мають переважно соціальний характер. Якщо глава парламенту не буде обраний відразу оголосять перерву, без голосування жодних постанов і законів. «Оскільки акти Верховної Ради має право підписувати тільки Голова Верховної Ради», — пояснив Олександр Лавринович і додав, що перерву оголошуватимуть доти, доки не буде результативного голосування.

Відповідаючи на запитання, які кандидатури на посаду глави парламенту голосуватимуть у сесійній залі, Олександр Лавринович зазначив лише, що Регламент надає право висувати кандидатури парламентським фракціям і окремим депутатам без реєстрації постанов апаратом Верховної Ради. «Що стосується обрання — ви все побачите», — запевнив він.

А на запитання, чи має він намір висуватися на посаду Голови Верховної Ради, Олександр Лавринович відповів: «Для мене в парламенті не існує жодної позиції, на якій би я не міг працювати й виконувати свої функції належним чином».

Щоправда, резюмував він, поки жодна з фракцій не оголосила про підтримку того чи іншого кандидата.

Водночас лідер фракції БЮТ Іван Кириленко поділився: інтенсивні переговори стосовно кандидатури ще тривають. Однак бютівці «категорично наполягають» на обранні глави парламенту саме сьогодні, інші фракції, за його словами, налаштовані продовжувати консультації. Він нагадав, що єдина постанова з цього приводу, зареєстрована у парламенті, стосується кандидатури лідера блоку свого імені Володимира Литвина.

«Ми хочемо, щоб кандидат на цю посаду висловив свою позицію: як він працюватиме з урядом та Президентом і чи він до них в опозиції», — зазначив І. Кириленко і додав, що Голова Верховної Ради може бути обраний не від коаліційної більшості, але в цивілізованих правових рамках. «Ми свою кандидатуру не висуваємо, щоб не плутати карти», — повідомив він.

Крім того, БЮТ підтримає того кандидата, який погодиться підтримати зусилля уряду і глави держави на подолання тяжких наслідків світової фінансової кризи. Кабінет Міністрів, за словами І. Кириленка, щодня надсилає до парламенту законопроекти для невідкладного розгляду, пропонує комплексні зміни до бюджету, зокрема, виділити 5,2 млрд. грн. на фінансування Пенсійного фонду і 1,5 млрд. дотаційних коштів у зв’язку з прийняттям закону про престижність шахтарської праці. Крім того, повідомив Іван Кириленко, держава бере зобов’язання добудовувати всі житлові будинки із 50-відсотковою готовністю.

«Ми закликаємо групу депутатів, які голосували за відставку Яценюка: дійте далі! А ми спонукатимемо вас до дії», — заявив Іван Кириленко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.