У Львові голови обласних рад Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей урочисто підписали декларацію намірів щодо проголошення 2009-го — Роком Карпат.

Уже стало традицією, що обласні ради Західної України щороку обирають пріоритетні об’єкти своєї уваги, на яких наполегливо зосереджують зусилля громади. Так, 2007 рік став Роком майстра Пінзеля, автора неперевершених барокових дерев’яних скульптур, 2008-й було проголошено Роком замків та палаців Західної України. І от — Рік Карпат, що має згуртувати не лише українську громаду, скоординувати діяльність українських територій, які географічно входять до Карпатського регіону, а й керівників регіональних органів влади інших держав (Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини) на темі вирішення екологічних та соціально-економічних проблем Карпат.

Голови обласних рад домовилися об’єднати зусилля Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Закарпатської та Чернівецької областей щодо збереження автентичної самобутності регіону, підтримки ініціатив громадськості про його популяризацію, екологічне виховання населення, розвиток місцевого самоврядування з урахуванням завдань європейської інтеграції України та регіональних контактів між гірськими та прилеглими територіями Європи.

Організаційна структура — Національне представництво Карпатського Єврорегіону в Україні, презентація якого також відбулася у Львові, має, в свою чергу, координувати проведення року в західноукраїнських областях нашої держави.

Крім спільної декларації, керівники обласних рад, а також маршалек Підкарпатського воєводства (Республіка Польща), підписали звернення до Єврокомісара з питань регіонального розвитку Данути Хюбнер, в якому звернули увагу на необхідність розробки окремої програми Європейського Союзу, яка була б присвячена саме Карпатам. Ця програма мала б профінансувати соціально-економічний розвиток Карпат і транскордонну співпрацю із розв’язання проблем Карпат протягом 2014 — 2020 років.

Як відомо, кожна з держав Карпатського регіону, а це Угорщина, Словаччина, Польща, Румунія, Україна, має свою програму, однак відсутність єдиної стратегії спричиняє безсистемний підхід до вирішення проблем Карпат як цілісної екосистеми.