225 років тому людство відкрило еру повітроплавання

21 листопада 1783 року французький фізик Жан Франсуа Пілатр де Розьє і маркіз Франсуа д’Арланд у передмісті Парижа здійснили перший в історії людства політ на повітряній кулі (монгольф’єрі).

На честь цієї події Київське повітроплавальне товариство організовує грандіозний фестиваль повітряних куль «Монгольф’єрія». Місцем для святкування з 20 по 24 листопада обрано Білу Церкву. Його стародавній мальовничий парк Олександрія здатний розмістити і випустити в небо 15 велетенських теплових аеростатів. А саме стільки учасників фестивалю з Грузії, Росії, Білорусі й України зберуться разом для показових польотів і розіграшу повітроплавального кубка.

Шоу повітряних куль буде незабутньою подією для його глядачів і учасників. Ми обіцяємо вам показові польоти куль, нічне світіння, а головне — польоти на тепловому аеростаті, з наступною посвятою в члени Дворянських зборів!

У рамках фестивалю «Монгольф’єрія» пройде благодійна акція «Небо для всіх». Українські пілоти вперше підніматимуть у небо інвалідів-візочників із Вінниці, Одеси і Києва. Також ми запрошуємо всіх приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» на честь пам’яті жертв Голодомору. У той час, коли по всій країні і по всьому світі буде запалено поминальні свічки, пальники величезних повітряних куль спалахнуть одночасно з випущеними в небо палаючими ліхтариками.

Інформація для бажаючих приєднатися до «Монгольф’єрії», а також програма фестивалю на www. balloonіng-ua. com.

Фото надано організаторами фестивалю.

Сільські школярі тепер з теплом

А прийшло воно до Лупарівської загальноосвітньої школи, що на Миколаївщині, завдяки державній субвенції. Відтепер у районі немає жодного не газифікованого навчального закладу.

344 тисячі гривень виділили з держбюджету на побудову топкової у цій загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів. Днями новий об’єкт урочисто відкрили. Для 120 дітей та 19 педагогічних працівників школи це — справжнє свято, адже у теплі, як відомо, легше набувати знання. Увага до дітей — один із пріоритетних напрямків діяльності Жовтневої районної ради, каже її голова Віктор Осипов. Район — перший в області за кількістю шкільних автобусів, нині дев’ять новеньких автобусів підвозять місцеву дітвору до храмів знань.

Наталя АБРАМОВА.