Представники фармацевтичного бізнесу з різних куточків України обговорили дуже складну ситуацію у своїй галузі, що виникла через прийняття кількох постанов уряду.

Причиною наради послужило ухвалення Кабінетом Міністрів постанов №№ 827 і 837 від 10 вересня цього року, і №955 від 17 жовтня. Відповідно до цих постанов ліквідовуються Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, Державна служба МОЗ України разом з підлеглими їй державними інспекціями з контролю за якістю лікарських препаратів, різко обмежується торговельна надбавка на ліки

Учасники наради дійшли висновку, що реалізація цих постанов, фактично, знищить роздрібну мережу продажу лікарських препаратів. Більшість приватних аптек просто змушені будуть закритися. Існує реальна загроза виникнення дефіциту ліків, про яку споживач уже встиг забути. Ніколи аптека не перевищувала націнку, допустиму державою.

Фармацевти з Чернігова, Одеси, Івано-Франківська, Львова, Донецька, Луганська, Харкова, Криму зібралися для того, щоб виробити загальну програму дій і звернутися до керівництва країни з проханням скасувати названі вище постанови як такі, що загрожують розвалом фармацевтичній галузі в цілому і спричиняють досить серйозні проблеми. До слова, ті, хто не зміг приїхати в Миколаїв на цю зустріч, брали в ній участь у телефонному режимі.

Олена Прудникова, голова Асоціації фармацевтів Миколаївської і Херсонської областей, котра виступила перед колегами, відзначила:

— Зважаючи на все, уряд просто не знає, що насправді сьогодні відбувається у фармгалузі України. І що стосується оптових поставок, і що стосується роздрібу. Як тільки ми дізналися про проект цих постанов, то подумали, що готується рейдерське захоплення підприємств фармгалузі. Нам багато телефонували з різних регіонів — фармацевти казали, якщо постанова 955 набере чинності, то їм доведеться закривати свої аптеки. Ми, у свою чергу, роз’яснювали, що уряд — не ворог, він може просто не знати істинного стану справ. Фармацевти виконують певну соціальну функцію, спілкуються з пільговими категоріями населення, надають їм соціальні пільги, дисконтну систему знижок. Крім того, у нас у місті створено «гарячу лінію» для наших громадян. А тепер — як нам бути?

Прийняті постанови фактично порушують Конституцію України! Ми закликаємо всі інші асоціації до об’єднання і хочемо звернутися до уряду з пропозицією — створити, приміром, раду фармацевтів при Кабінеті Міністрів, щоб раз і назавжди розробити наше законодавство, бо перелічені вище постанови уряду завдали зла нашій галузі. Оптові фірми не можуть відпускати нам ліки, у роздрібі вже немає практично 25 відсотків препаратів, а місцева влада просить фармацевтів мовчати про це, щоб не нагнітати обстановку. Але ми повинні говорити про це, тому що, за умовами ліцензування, у нас має бути певний список ліків, наявних сьогодні в аптеках. Якщо у нас не буде цього переліку — нас позбавлять ліцензій. Крім того, у нас робочі місця, і якщо уряд нас не почує, то армія безробітних в умовах нинішньої економічної кризи ще значно зросте.

Крім вимоги скасування перелічених вище документів уряду, фармацевти запропонували затвердити перелік життєво необхідних ліків, що буде регулюватися державою. На їхню думку, досить розробити 100 найменувань і обмежити їх п’ятивідсотковою націнкою, щоб уникнути плутанини і хаосу. На думку учасників зборів, у цій ситуації є кілька варіантів розвитку подій: або фармацевтичний бізнес буде змушений піти в «тінь», або ж ціни на ліки підскочать у 2—3 рази.

Член ліцензійної комісії державної служби Міністерства охорони здоров’я, заступник голови миколаївської фармасоціації Лідія Криленко підтвердила:

— Постанова 995 унеможливлює роботу нашої роздрібної мережі. Створюється таке враження, що це просто замовлення або недостатнє розуміння урядом суті того, що відбувається, тому ми дуже хочемо, щоб нас почули і пішли на діалог.

Представниця фармацевтичної оптової компанії з Дніпропетровська Ірина Сметаніна, у свою чергу, додала, що «постанова 955 призведе до дефіциту лікарських засобів, до розвалу фармацевтичної промисловості в цілому, страшного безробіття».

Цікаву думку висловила Алла Алексенцева (на знімку), член Ради підприємців і роботодавців України, згадавши «Український прорив» Юлії Тимошенко:

— Я точно знаю, що в програмі уряду «Український прорив» немає таких завдань, як скорочення робочих місць, зменшення заробітної плати, закриття бізнесу і натиск на власних платників податків, — немає цього. Але реальні дії говорять чомусь про інше. І це в умовах економічної кризи!

Не хотілося б вірити, що це — цілеспрямовані кроки уряду до нас. Скоріше, це момент непорозуміння. Постанова 955 — нерозважлива, невмотивована, економічно не обґрунтована і не має права на життя. І я не вірю, що уряд Тимошенко свідомо пішов на цей крок. Ми готові до діалогу, але якщо нас не почують, то це буде або війна світів, або шукання відьом у власній державі. А постраждають від усього цього насамперед соціально незахищені верстви населення. Уряд — він далеко, а люди, що представляють фармацевтичний бізнес, — вони тут. І їм насамперед нести соціальну відповідальність за усіх.

Наприкінці зустрічі фармацевти прийняли рішення направити своє звернення керівництву країни, а також висловити готовність до діалогу. Чи почують їх?..

***

Коли верстався номер. Як повідомила Олена Прудникова, 12 листопада представники фармацевтичної галузі з 25 регіонів країни зустрілися з головою Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів Оксаною Продан, щоб обговорити ситуацію, що склалася на фармринку. В результаті було ухвалено рішення про створення робочої групи Всеукраїнської ради фармацевтичної галузі з питань антрикризових заходів, до якої ввійшли представники 24 областей України. Керівником цієї групи одноголосно було обрано Олену Прудникову. Її заступником з економічних питань фармгалузі обрано Аллу Алексенцеву, зі зв’язків з областями — Лідію Криленко.

Фото автора.