Перший в Україні народний праймеріз «100 кращих тернополян» стартував минулої п’ятниці у Тернополі. Він має на меті обрати сто гідних довіри жителів обласного центру представників нової еліти. Ідея виникла у чотирьох молодих активістів: Назара Зелінки, Віктора Гурняка, Олега Різника та Олега Удича вже давно. Один з них — фотокореспондент Віктор Гурняк загинув в жовтні у зоні АТО, тож тепер його однодумці вирішили втілити проект у життя. І хоч вони самі називають його романтичним, але все-таки вірять, що він допоможе активізувати громадянське суспільство і сформувати нову еліту. «Для цього треба подолати внутрішніх ворогів: байдужість, інертність, страх у кожному з нас і корупцію та продажність у державі», — переконаний Назар Зелінка.
Під час презентації проекту у Тернопільському прес-клубі організатори запевнили, що за ними не стоять політичні сили. Фінансувати проект допомагають два маловідомі підприємці без політичних амбіцій. Голосування відбуватиметься у два етапи: з 13 лютого до 15 березня і з 17 березня до 15 квітня. Кандидатури можна подавати телефоном у колцентр, надіслати смс-повідомлення, записати на сайті, а також заповнити анкету в одному з п’яти наметів, які розставлені у найбільш людних місцях. Від однієї людини в день може надійти не більше 10 кандидатур. Не можна також двічі подавати одну і ту ж кандидатуру. Всі дані прив’язані до номерів мобільних телефонів. На другому етапі із загального списку, до якого потраплять ті, прізвища яких згадувалися не менше 50 разів, обиратимуть 100 найдостойніших жителів міста. Організатори сподіваються, що участь у голосуванні візьмуть від 30 до 50 тисяч жителів обласного центру. До інформаційної кампанії активно долучаються місцеві ЗМІ.
Приціл — місцеві вибори. В ідеалі політичні сили матимуть змогу обирати із «100 кращих тернополян» кандидатів у свої списки на вибори до міської ради. Головне — якщо не припинити повністю, то хоча б зменшити потік людей, які приходять до влади за допомогою грошей і зв’язків, і дати шанс авторитетним, чесним, високоморальним тернополянам, які є прикладом для інших і які не торгуватимуть своїм ім’ям.