Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор ШАРОВ (Блок Литвина) звернувся до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо дій виконавчої влади в умовах кризи, економічно необгрунтованого підвищення цін і падіння рівня життя людей.

«Хвиля світової фінансово-економічної кризи посилила наростання кризових явищ в національній економіці та істотно вплинула на інфляційні процеси, що спостерігались упродовж останнього часу, — зауважив І. Шаров. — Зокрема, вражають темпи зростання цін на харчові продукти, житлово-комунальні послуги. До того ж ціни на продукти зростають, незважаючи на те, що більшість із них виробляється в Україні. І все це насамперед позначається на життєвому рівні пересічних громадян».

На думку депутата, спричинено це, серед іншого, різким коливанням курсу гривні щодо основних світових валют, нагнітанням у ЗМІ негативної інформації про масштаби кризи, закликами можновладців про затягування пасків і відсутністю чітких конкретних заходів виконавчої влади щодо недопущення загрозливих тенденцій в економіці держави. Усе це провокує панічні настрої населення, що скуповують продукти про запас. У відповідь — ажіотажний попит породжує економічно необгрунтоване підвищення цін.

Натомість, зауважив І. Шаров, заходи щодо мінімізації впливу фінансово-економічної кризи, запропоновані владою, спрямовані в першу чергу на підтримку банків, фінансових установ та інших суб’єктів господарювання і не передбачають необхідних дій щодо захисту соціальної сфери, забезпечення державних соціальних стандартів та соціальних гарантій, недопущення різкого підвищення цін на харчові продукти та товари першої потреби. Голова комітету звернувся до прем’єра із пропозицією ініціювати розгляд на засіданні уряду питання про першочергові дії виконавчої влади з мінімізації негативного впливу фінансово-економічної кризи на рівень життя громадян. «В умовах, що склалися, вбачається за доцільне залучити до процесу вироблення антикризових рішень у соціальній сфері профспілкові організації, задіяти всі передбачені законодавством можливості регулювання цін та ціноутворення, — переконаний І. Шаров. — А також невідкладно провести відповідні наради з керівниками обласних державних адміністрацій».