Про це він повідомив Президента України Віктора Ющенка у своєму посланні, оприлюдненому прес-службою Кремля. Глава Російської Федерації пояснив це, зокрема, тим, що «на Україні трагічні події початку 1930-х років використовуються, на нашу думку, для досягнення нинішніх кон’юнктурних політичних цілей».

«Ми чітко бачимо, що останніми роками цю тему, водночас з наполегливими спробами одержати запрошення в «підготовчий клас» НАТО, зроблено мало не центральним елементом української зовнішньої політики», — зазначає Д. Медведєв у листі до Ющенка.

«Ми також констатуємо намір частини політичної еліти й керівництва України використовувати ставлення до цієї проблеми як свого роду «тест на патріотизм і лояльність», — додає у своєму посланні українському колезі президент РФ.

За словами Медведєва, в Україні «завзято мусується теза про «цілеспрямований голодомор-геноцид українців». «У результаті в тому числі й Ваших особистих зусиль ця лінія навіть одержує законодавче оформлення», — зазначає він, маючи на увазі закон від 28 листопада 2006 року, «в якому стверджується, що «голодомор 1932—1933 років на Україні є геноцидом українського народу».

Медведєв згадує й ініціативу Ющенка про кримінальну відповідальність «за заперечення викладеної в законі версії подій цього періоду», думаючи, що в такому разі «над незгодними — як у колишні часи тоталітаризму — нависає загроза переслідування».

«Ці зусилля скоріше спрямовані на те, щоб максимально роз’єднати наші народи», — впевнений президент РФ, заявляючи: «Тих, хто протаскує тезу про «голодомор-геноцид», найменше цікавить наукова точність. У хід ідуть підтасовування і перекручування, фальсифікація даних про кількість загиблих. Створенню спотвореної картини сприяють і публічні заяви представників керівництва країни».

«Нам варто зосередитися на виправленні небезпечного перекосу, що намітився у висвітленні цього питання, коли за гаслом «осуду геноциду українців» применшується трагедія інших постраждалих народів колишнього СРСР. Пропоную почати роботу з формування спільних підходів щодо цих подій. При цьому було б доцільно залучити й експертів з Казахстану, Білорусі, інших зацікавлених держав СНД», — пропонує президент Росії.

«Поки що, із врахуванням викладеного, не вважаю за можливу свою участь у заходах з нагоди відзначення на Україні 75-ї річниці «голодомору», — підсумував Д. Медведєв.