Затяжні бої в парламенті, які розпочалися в перші дні вересня, завершилися минулої середи. Народні обранці відкликали з посади Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Останній, щоправда, пообіцяв повернутися, але на іншу посаду. В ситуації, коли жодне рішення не може набрати чинності, оскільки воно має підписуватися Головою Верховної Ради, парламентарії вирішили попрацювати у комітетах над пакетом антикризових законів. І, безумовно, провести консультації стосовно майбутнього глави парламенту.

Першим зареєстрував проект постанови про обрання Головою Верховної Ради Володимира Литвина народний депутат Олександр Омельченко (фракція «Наша Україна—Народна самооборона»). «Регіонали» вустами заступника керівника фракції Олександра Єфремова назвали ім’я Олександра Лавриновича, нинішнього Першого заступника глави парламенту. БЮТ свою кандидатуру виставляти не збирається. А заступник керівника фракції БЮТ Андрій Портнов припустив, що вони підтримають кандидатуру Володимира Литвина. Щоправда, за його словами, у тому разі, коли буде сформована нова коаліція, до якої увійдуть БЮТ, «НУ—НС» і Блок Литвина. А от «нашоукраїнці», за словами народного депутата Романа Зварича, свого колегу Олександра Омельченка підтримувати не збираються і за Володимира Литвина не голосуватимуть.

Хмари продовжують збиратися над головою керівника секретаріату Президента Віктора Балоги. Той-таки Роман Зварич вважає, що Віктор Ющенко уже найближчим часом замінить керівника свого секретаріату. Одна з причин — голосування групи народних депутатів, зорієнтованих на Віктора Балогу, з відкликання Арсенія Яценюка з посади глави парламенту. Схоже, такий крок народних депутатів був повною несподіванкою для Віктора Ющенка. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович у телеефірі сказав, що Президент телефонував йому в середу і просив зняти з порядку денного питання про відставку Арсенія Яценюка. Але «регіонали» не прислухалися до прохання глави держави.

Водночас дехто не виключає, що наступним кроком може стати висловлення недовіри чинному Прем’єр-міністру, а отже, зміниться і склад уряду. Побоюються такого кроку і бютівці. Проте і політики, і аналітики припускають, що через кілька місяців БЮТ може сам зініціювати дострокові парламентські вибори. Хоча політолог Вадим Карасьов, близький до секретаріату Президента, вважає: коли Головою Верховної Ради оберуть або Володимира Литвина, або Івана Плюща, цей склад парламенту може допрацювати і до президентських виборів, тобто до 2010 року.

Хоч би як там було, але інтрига продовжує залишатися. І, як завжди, варіантів розвитку подій може бути декілька. Спрогнозувати, як розвиватимуться події, сьогодні доволі складно.