Освітянська галузь має сприяти послабленню негативних наслідків світової економічної та фінансової кризи в Україні. Її слід використати як шанс втілити в життя зміни, які підвищать конкурентоспроможність.

Про це дискутували учасники «круглого столу», організованого Комітетом Верховної Ради з питань науки і освіти.

Конкретні рекомендації і пропозиції висловили фахівці, які добре знають і розуміють проблеми науки і освіти: народні депутати, представники Національної академії наук та галузевих академій наук, МОНУ, профспілок, освітянської та наукової громадськості.

В обговоренні, що унікально, взяли участь майже всі колишні міністри та голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Народний депутат, керівник комітету Володимир Полохало акцентував увагу на тому, що освіта і наука можуть об’єднати різні політичні сили, оскільки в контексті світової фінансової та економічної кризи одним з ключових пріоритетів країни є розвиток саме цих галузей.

«У нинішніх умовах уже не можна сподіватися на міжнародні системи, слід зосередитися на внутрішньому ринку, визначаючи освіту і науку пріоритетними напрямами його розвитку», — зазначив ректор Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» академік НАН Михайло Згуровський.

Під час «круглого столу» не раз наголошувалось: обираючи інноваційний шлях розвитку держави, необхідно стимулювати наукову діяльність у вищих навчальних закладах. Хоч як прикро, але сьогодні лише дві третини університетів займаються наукою.

На роль технопарків звернув увагу голова комітету у Верховній Раді трьох скликань академік Ігор Юхновський, зауваживши, що їхня діяльність сприяє створенню нових робочих місць. Як пріоритетний напрям розвитку він вважає і молодіжне житлове будівництво.

Президент АПН академік НАНУ Василь Кремень зазначив, що криза ставить питання про конкурентоспроможність українських університетів та, посилаючись на сучасний європейський досвід, запропонував провести структурні зміни в мережі ВНЗ, створити потужні конкурентоспроможні університети з високим рівнем автономії.

Голова Рахункової палати України член-кореспондент НАН Валентин Симоненко порушив проблему великої кількості програм розвитку, які через свою численність недофінансовуються. З ним погодився і керівник комітету (07.1994 р. — 04.1998 р.) Володимир Сторіжко. А його колега Володимир Семиноженко (07.1998 р. — 02.2000 р.) заявив, що «Україна повинна мати аналог американської антикризової програми Ф. Рузвельта, але формувати її мають провідні фахівці, а вони — серед учасників «круглого столу».

Світова економічна та фінансова криза переплелась із кризою демографічною та кризою в управлінні освітою, підкреслив колишній міністр (02.2005 р. — 12.2007 р.) та голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти (06.2002 р. — 07.2005 р.) Станіслав Ніколаєнко. Він поінформував, що мають місце випадки, коли скасовують безоплатне харчування учнів, відправляють учителів у відпустку, одночасно рекомендуючи їм... працювати.

Не боятися змін закликала народний депутат секретар Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Катерина Самойлик. Економічна криза — це шанс для України зробити ривок уперед саме в сфері освіти і науки.

Рекомендації на основі пропозицій учасників «круглого столу» буде сформульовано робочою групою та надіслано до Верховної Ради і Кабінету Міністрів.