Партія регіонів готова взяти відповідальність за стан справ у державі й пропонує низку заходів, спрямованих на мінімізацію фінансово-економічної кризи в країні та недопущення падіння рівня життя людей.

Це 12 законопроектів, які пропоновано наступного тижня розглянути в парламенті, — заявив на засіданні опозиційного уряду лідер Партії регіонів Віктор Янукович (на знімку). «Нас звинувачують, що ми рвемося до влади, — сказав він. — Ми не боїмося відповідальності. Головна проблема в країні в тому, що немає відповідальної влади. Хіба ми повинні дивитися на цей безлад, мовчати? Безумовно, ми діятимемо. І що далі, то жорсткіше».

Лідер опозиції зауважив, що в Європі та у всьому світі практикується так: немає коаліції — уряд пішов у відставку, тоді як в Україні уряд, який фактично довів державу до економічної кризи і який не має підтримки у парламенті, тримається за свої крісла на порушення Конституції. «Що це за демократи, які не виконують Конституцію?» — зауважив опозиційний прем’єр.

В. Янукович наголосив, що сьогодні при владі немає єдиної команди, яка б узяла на себе відповідальність за стан у державі. І Голова Верховної Ради, за словами опозиційного прем’єра, також зняв із себе відповідальність, коли написав заяву про звільнення, тому й парламент не працював. «Ми зробимо зараз останню спробу обрати Голову Верховної Ради і, можливо, навколо цього питання вдасться об’єднати більшість, яка буде здатна прийняти пакет найважливіших законопроектів, — заявив В. Янукович. — Я хотів би в це вірити, хоча це дуже-дуже важко».

На засідання опозиційного уряду було винесено три питання — про антикризові заходи, негативні наслідки політики нинішнього уряду з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період, а також про загрози продовольчій безпеці України. Характеризуючи нинішню ситуацію в державі, лідер опозиційного уряду назвав її «загрозливою і небезпечною». В. Янукович, гостро розкритикував усі дії уряду Ю. Тимошенко, зауваживши, що Партія регіонів ще в липні пропонувала відправити цей уряд у відставку, попереджуючи, що ситуація в країні буде різко погіршуватися, хоча цьогоріч було зібрано добрий врожай.

На підтвердження своїх слів лідер опозиції навів статистику: на кінець жовтня промислове виробництво впало на 20 відсотків, п’яту частину всіх підприємств зупинено, виробництво у металургійній галузі впало на 35 відсотків, у коксохімічній — на 45 відсотків. Близько 12 тисяч житлових будинків не опалюється, не працює майже 400 котелень і практично вся житлово-комунальна сфера стала банкрутом. «Посадили все житлово-комунальне господарство, а через нього — всіх жителів України, на шпагат, хочуть зробити олімпійцями», — сказав Віктор Янукович. Саме тому Партія регіонів, за словами її лідера, і запропонувала владі та уряду свої антикризові заходи. Але залишається відкритим питання, хто їх виконуватиме, — зауважив В. Янукович.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.