На початку тижня у центрі Києва будівельники знищили фасад будинку на Пушкінській, 39. До речі, саме тут висіла копія рішення інспекції головного управління КМДА за 30 травня, яке зобов’язує припинити будь-які будівельні роботи в цьому будинку. Робітники швидко прибрали сліди вандалізму — цеглу 103-річної давнини з іменним клеймом заводу-виробника «Ясько».

Оце дивина! — скажуть читачі. — Нині таке трапляється часто... Щоправда, унікальність чи, швидше, особливість столичного випадку в тому, що фасад руйнували у присутності не лише представників громадської організації «Квартал Пушкінська-Червоноармійська», а й ... міліції, Шевченківського управління МНС, головного управління з благоустрою і головного управління з охорони культурної спадщини КМДА. Розмахуючи заборонними документами, вони вимагали від будівельників припинити роботи. Та де там!

З’ясувалося, такий собі бізнесмен на прізвище Маргуліс, викупивши квартиру на першому поверсі, вирішив облаштувати у ній магазин. Але старовинний фасад не... вписувався у його інтер’єр...

Начальник головного управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко повідомив, що вже підготовлені документи з позовом до забудовника на стягнення з нього штрафу. І власник майбутнього магазину, який зруйнував старовинний фасад, дуже постраждає. За законодавством, йому загрожує штраф... 50 грн. Утім, про відновлення фасаду не йдеться.

Ми таки дожилися: владу, до того ж будь-якого рівня, цілком можливо ігнорувати. Можна говорити, звісно, про закононеслухняність громадян. Але народна мудрість не марно вивела свій вердикт: «Риба гниє з голови!». Якщо представники влади дозволяють собі не виконувати власні розпорядження чи заборони, то що на них реагувати чи рахуватися з ними? Згадаймо історію з висоткою-потворою на вулиці Грушевського, 9-а, що на Дніпровських схилах: хто розпорядився її негайно знести та ще й перед стотисячним мітингом на Майдані Незалежності? Сам Президент Віктор Ющенко!

І що було далі — відомо всім киянам, і не тільки їм: поряд з цим символом всемогутності «бабла» і пустопорожньої популістської балаканини виросло ще два таких само, але на кілька поверхів нижчі. Що завадило Президентові застосувати свою величезну владу?

Ну, якщо вже Президента країни, як то кажуть, «имели в виду», то що казати про чиновників міського рангу...