Крим

Об`єднати жителів столиці кримських курортів і приморських селищ, створити сприятливіші умови для розвитку Південнобережжя допоможе cтатут територіальної громади, розробку якого ініціював голова міської ради Сергій Брайко.

Чимало міст України мають статути своїх громад, але нерідко вони ухвалені лише для годиться і, як наслідок, — не захищають належним чином інтереси громадян. Ялта пішла іншим шляхом. Вона прагне створити документ, що встановить стабільні правила життя територіальної громади, незалежно від того, хто керує містом, — наголосив Сергій Брайко. Відмінність ялтинського статуту полягає й у тому, що пишеться він для територіальної громади двох міст і семи селищ Південнобережжя.

Очолює комісію з розробки проекту доктор юридичних наук, член спеціалізованої ради Інституту законодавства Верховної Ради України, завідувачка кафедри теорії й історії держави і права Кримського юридичного інституту Марина Губенко—Вайцман. У складі комісії створено три групи: робочу, науково-експертну та інформаційно-роз’яснювальну.

Першим кроком у підготовці статуту стало вироблення народної концепції. Її напише робоча група на основі пропозицій громади Ялти, за якими місцеві мешканці прагнуть жити. Щоб врахувати якомога більше пропозицій, проект розроблятимуть протягом року. Потім він пройде експертизу в Інституті законодавства Верховної Ради України, після чого його затвердять на місцевому референдумі у жовтні наступного року. Вже після реєстрації в Мін’юсті документ отримає силу закону і стане обов’язковим для виконання на всій території Великої Ялти.

— Подібного для згуртування громад ще не робив ніхто, — пояснили фахівці. Адже сьогодні немає юридичного поняття — Велика Ялта, є територія від Гурзуфа до Фороса, населення на якій вибирає депутатів та міського голову Ялти. Статут згуртує територіальну громаду і зміцнить її права.

Наша довідка: Статут територіальної громади — єдиний документ, що забезпечує права та інтереси громадян на конкретній території. Це — зведення принципів, норм, правил, традицій, взаємостосунків територіальної спільноти, що має вищу юридичну силу відносно всіх актів органів місцевого самоврядування.