У сільських лікарнях Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині у попередні зими доводилося зустрічати літніх людей, котрі не скаржилися на жодну хворобу. Вони тут... зимували. Бо нелегко літній одинокій людині нарубати дров, натопити хату, принести з криниці води. «Весна покличе — я бігом додому, до свого городчика», — зізналася одна бабуся. — Улітку сироті і зелений сад — як дах».

Гуртом зимувати тепліше

— Справді, соціальних працівників у районі ще недостатньо, — розповідає начальник районного управління праці та соціального захисту Петро Середа, — на кожного припадає по 18-20 підопічних, тож допомога в хату одинокої людини може дійти хіба двічі на тиждень. Та й що може зробити працівник за годину-дві? От районна влада і прийняла рішення бодай холодної пори перевозити одиноких пенсіонерів до місцевих лікарень. А нині в державі повели мову про розширення соціальних послуг. Відповідну програму до 2010 року розробили й ми. Маємо намір відкрити перший у краї центр соціальних послуг та реабілітації літніх людей. Уже розроблено проектну документацію. Знову ж таки виручать лікарняні приміщення або комунальні будівлі, що знаходяться поруч із лікарнями. Так буде легше організувати й медичну допомогу нашим підопічним. Громада вітає цю ініціативу адміністрації.

До прикладу, в селі Жванець уже багато років не використовується терапевтичний корпус. У ньому вирішили обладнати відділення для ремонту одягу, взуття одиноким і малозабезпеченим пенсіонерам, ремонту жител, пральню. Оскільки є два гаражних блоки, доцільно придбати сільськогосподарську техніку, використовувати її на оранці, культивації городів підопічних центру, заготівлі та завезенні їм палива. Буде в центрі і своя комора, з якої в разі потреби завжди можна надати допомогу продуктами. Окрім побутових послуг планують запровадити медико-соціальну реабілітацію, навіть із кімнатою емоційного розвантаження. В інших кінцях району при сільських лікарнях теж цілком можна створити такі само установи. Картина для Кам’янеччини нова, незвична, але цілком досяжна за підтримки з боку держави. Якщо в самому Кам’янці розвинуто широку мережу соціальних послуг для одиноких літніх громадян, ветеранів, якщо інші, дальші, райони області тут же підхопили передовий досвід, то на Кам’янеччині, де 122 села, справа гальмувалася. Але ж це потрібно було ще позавчора! Натруджені, заслужені люди чекають уваги та милосердя до себе. Чи дочекаються?! У районі вже знають попередні цифри рекомендованої Мінфіном державної субвенції на 2009 рік, які радують. Цьогоріч вона становила всього один мільйон сто тисяч, що не дозволяло кардинально змінити ситуацію в галузі.

Та хіба можна бути на сто відсотків упевненим у надходженні коштів, коли навколо тільки й говорять про економічну кризу?! Як пояснити людям, котрі за все життя не змогли й разу оздоровитися, що і цей, можливо, останній їх шанс, може бути відібрано. А олігархи й далі щосезону вигріватимуть боки десь на мальдівах чи багамах... Є й ще одна перепона. Останнім часом у районі, як і у всій державі, владна коса РДА найшла на владний камінь ради. Розбірки, демарші, заяви, війна — не на користь соціальним програмам. А населення невпинно старіє і потребує все більше послуг... При уточненні районного бюджету цього літа на один мільйон 700 тисяч очільник РДА Ростислав Ярема заявив, що наступного року грошей буде ще більше. Їх знаходять у себе ж у районі. Якщо ж і держава підставить плече, то такі необхідні соціальні центри з’являться в кожному куточку району.

Хмельницька область.