Історія країни у віршах

Її написав столичний поет Олександр Беднін. Над незвичайною книжкою автор працював майже три роки. Аналогів цього твору у вітчизняній літературі немає.

Ідея його написання прийшла до поета, коли онук пішов до школи. Щоб зацікавити його історією України, написав вірші за мотивами легенди про заснування Києва. Далі — більше.

Перелопативши сотні історичних праць, Олександр Беднін створив 62 вірші, які розповідають про події з часів Трипільської культури до 1991 року. «Вузлики на пам’ять. Історія України у віршах», як належить підручнику, має об’ємні історичні коментарі.

Чудовий факт: за прикладом дідуся писати вірші почав і онук.

Мал. Сергія ТЕРЕЩЕНКА.

Убивці при наставнику

Лише ідіот вважає, що злочин, вчинений неповнолітнім, залишається безкарним. «Витівки» покидьків не списують на дитинство, якщо вони усвідомлені й жорстокі...

...У зворотному переконував двох школярів «бандит і злодій», як називали макіївського 32-літнього виродка, котрий втягнув юнаків напідпитку в тяжке злодіяння.

Тим не вистачало грошей для чергової пляшки. Зайшли до дядька Васі, якому напередодні позичили п’ять гривень.

— Поверни борг, — зажадали хлопчиська.

— Я порожній, нещодавно позичив сусідові — хочете, у нього й забирайте, — відповів зі злістю чолов’яга.

До п’яного Л., котрий міцно спав, трійця не ломилася — двері у квартиру були відчинені. Хазяїна почали будити, вимагаючи «бабки». Чолов’яга раз у раз підливав масла у вогонь. «Є в нього гроші, є!» Руками безвусих «дядько» хотів помститися хлопцеві за його колишню беззубість і незговірливість.

Неповнолітні бити не вміли — тормосили сплячого, скидали на підлогу з дивана та і все. Урок мордобою дав старший, який застосував руки, ноги й підручні засоби — пляшку, цеглу, бідон. Підлітки виявилися здатними учнями — незабаром після їхнього приходу жертва лежала з розбитою головою й не дихала...

«Внесок» кожного з нападників оцінив суд: «наставника» позбавлено волі на 15 років, більш активний забіяка одержав 10 років колонії, його пасивний товариш по чарці відбувся спецзакладом з виховним ухилом.

І. І.

Макіївка Донецької області.