Ранкове засідання 13 листопада

Пленарне засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович і одразу оголосив перерву для проведення консультацій щодо формування порядку денного.

Керівники найчисельніших фракцій запропонували попрацювати у парламентських комітетах, а наступне пленарне засідання відкрити у вівторок 18 листопада. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко після перерви поінформував колег, що уряд вніс на розгляд парламенту 25 невідкладних законопроектів, які мають на меті стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в державі.

Але події у парламенті, пов’язані з відставкою Голови Верховної Ради, за словами І. Кириленка, паралізували реальний законодавчий процес. Тому треба дати час на проведення політичних консультацій, а також на роботу над законопроектами у парламентських комітетах. Представник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський підтримав пропозиції попрацювати до кінця нинішнього тижня у комітетах, адже, за його словами, саме у комітетах триває «справжня фахова робота». Лідер комуністів Петро Симоненко, як зазвичай, у своєму виступі був категоричний, наполягаючи, що вихід із кризи можна знайти лише через внесення змін до Конституції, ліквідацію інституту президентства і пропонував негайно розпочати процес внесення конституційних змін. Олександр Лавринович наголосив, що парламент повинен забезпечити результативну роботу задля подолання негативних явищ в економіці і звернувся до голів парламентських комітетів — організувати їхню роботу, а до голів фракцій — забезпечити присутність народних депутатів на засіданнях комітетів. За те, щоб попрацювати до кінця пленарного тижня не у пленарному режимі, а у комітетах, проголосували 243 народні обранці, а наступне пленарне засідання відбудеться 18 листопада.

На пропозицію головуючого парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв, які загинули 300 років тому в Батурині.

Депутати вітали іменинників у сесійній залі — Мустафу Джамілєва — із 65-річчям, Павла Коржа — із 55-річчям та Андрія Кожем’якіна.

А зранку в парламенті було зареєстровано проект постанови про обрання Головою Верховної Ради лідера блоку свого імені Володимира Литвина. Цей проект вніс народний депутат від «НУ—НС» Олександр Омельченко. Наразі це — єдина постанова про обрання глави парламенту, яку зареєстровано у ВР. Автор постанови О. Омельченко зізнався журналістам, що підготував і вніс її сам, не консультуючись ані з фракцією «НУ—НС», ані з самим В. Литвином. Свою ініціативу депутат аргументував так: саме В. Литвин може принести стабільність у роботу парламенту та в українське суспільство загалом. О. Омельченко вважає, що з обранням Головою Верховної Ради В. Литвина у парламенті може утворитися більшість із Партії регіонів, БЮТ та Блоку Литвина, і до такого об’єднання прислухалися б і Президент, і прем’єр.

Про можливість підтримки кандидатури на посаду Голови Верховної Ради В. Литвина заявили і бютівці. Заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов запевнив журналістів, що БЮТ не планує висувати свою кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради, але розраховує на відродження коаліції у складі БЮТ та «НУ—НС», разом із Блоком Литвина. «Ми можливо, будемо підтримувати В. Литвина, але ми плануємо підписати коаліційну угоду з «НУ—НС» і Блоком Литвина», — сказав депутат. — Якщо буде позиція щодо коаліції п’яти фракцій, що публічно запропонувала Ю. Тимошенко у телезверненні, то ми розглядатимемо і такий варіант. І тоді міністри в уряді будуть представлені від усіх п’яти фракцій».

У свою чергу, Володимир Литвин заявив журналістам, що дізнався про реєстрацію у парламенті проекту постанови про обрання його Головою Верховної Ради під час реєстрації. Він подякував О. Омельченку за таку ініціативу, але зауважив, що наразі не бере участі у консультаціях щодо обрання глави парламенту. На запитання, чи готовий він знову взяти на себе роль миротворця, В. Литвин відповів: «Я, в принципі, готовий, але кожна сторона вимагає, служити саме їй. Я цього робити не збираюся і не буду. Дуже важко об’єднати те, що не об’єднується. Хоча були тактичні союзи, тому не можна казати, що в політиці є незмінні принципи».

В. Литвин висловив думку, що до вівторка можна досягти домовленості щодо кандидатури нового Голови Верховної Ради, але за умови ведення перемовин у стінах парламенту, а не поза ними. Бо сьогодні, за його словами, домовленості здійснюються за межами Верховної Ради, а тому він не хоче у них брати участі. В. Литвин також повідомив, що наразі не веде перемовини про створення коаліції, а хоче поїхати до рідного села, не взявши з собою мобільного телефона.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.