Обласні депутати звернулися до Президента з проханням врятувати митницю і бюджет Глибоцького району

Позачергова сесія Чернівецької обласної ради 11 листопада звернулася до Президента та Кабінету Міністрів з вимогою не переводити Вадул-Сіретську митницю до Чернівців, оскільки це економічно необґрунтовано й недоцільно для економіки України.

Депутати також звернули увагу керівників держави на кадрові зміни в регіональних структурах окремих центральних органів, які останнім часом здійснюються без погодження з керівництвом області.

У позачерговій сесії Чернівецької обласної ради, яка розглядала ситуацію довкола Вадул-Сіретської митниці після наказу голови Державної митної служби щодо її ліквідації, взяли участь 76 депутатів. Сесія звернула увагу на те, що за 64 років існування Вадул-Сіретської митниці жодному керівнику митних органів не спало на думку її ліквідувати. Депутати були одностайні в тому, що Вадул-Сіретська митниця є основним донором бюджету Глибоцького району, і перенесення адміністративних органів митниці до Чернівців негативно позначиться на соціально-економічному розвитку цього району.

Депутати вважають, що перенесення митниці до обласного центру є економічно недоцільним, оскільки потребуватиме щонайменше 60 млн. грн. на спорудження нових приміщень, 5 млн. грн. — для виплати допомоги на звільнення, а ще значних витрат зазнають суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, які змушені будуть переоформляти договори. Такі видатки в умовах економічної кризи є недоцільними, ліквідація митниці не сприятиме стабільності, негативно вплине на співпрацю з прикордонними регіонами Румунії, спричинить безробіття серед місцевого населення. Тому вони вимагають скасувати наказ голови Держмитслужби від 22 жовтня про ліквідацію Вадул-Сіретської і створення Чернівецької митниці. До звернення внесено поправки і щодо сумнівних звільнень без погодження з керівництвом області начальника ДПА в Чернівецькій області Олександра Фищука та начальника Держекоінспекції в Чернівецькій області, «регіонала», депутата міської ради Василя Дутчака. Рішення ухвалено більшістю — 72 голоси з 76 присутніх.