Державна акредитаційна комісія анулювала ліцензії навчальним закладам, які грубо порушили законодавство про освіту та ліцензійні умови надання послуг.

Припинено, зокрема, освітню діяльність ТОВ «Вищий навчальний заклад «Міжнародний інститут міжкультурної комунікації» (Сімферополь); Християнського гуманітарно-економічного відкритого університету (Одеса); вищого навчального закладу «Природничий коледж» (Бровари, Київщина).

Крім того, анульовано ліцензії університету «Львівський Ставропігіон» у формі ТОВ та ВНЗ «Таврійський коледж комп’ютерних технологій» (Мелітополь) тощо.

За рішенням ДАК підрозділам МОН, відповідним органам управління освітою доручили забезпечити продовження навчання студентів за відповідними напрямами підготовки та спеціальностями в інших вузах.

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук запевняє: «Кількість ВНЗ зменшуватиметься. Найслабші підуть першими».

Серед найслабших, зрозуміло, ті, що працюють непрозоро, з порушеннями, де низька якість освіти. Кількість таких активно скорочується з часів Станіслава Ніколаєнка, який оголосив війну вузам, які незаконно «штампували» кадри низької кваліфікації. Вакарчук естафету продовжив.

Він, зокрема, вжив рішучих заходів з наведення порядку в ВАК та управлінні ліцензування, акредитації та нострифікації. А нещодавно розпорядився перевірити три відомі київські вузи на предмет відповідності чинному законодавству освітньої діяльності.

Триває пошук оптимального рішення і в професійно-технічній освіті. Іван Вакарчук, зокрема, зазначив:

— Щоб система профтехосвіти узгоджувалася з реальними потребами економіки, починаючи з цього року, переважну більшість із 920 профтехучилищ ми передаємо у підпорядкування місцевій владі. Область має чіткіше уявлення про свій ринок праці і потреби роботодавців, тож і планувати роботу ПТУ може краще. В центральному підпорядкуванні залишаться 89 училищ, що забезпечують кадрами стратегічні галузі національного рівня — зв’язок, приміром, чи залізницю.