Заборонити показ російської пропаганди комусь здалося простішим, ніж прийняти виклик і взяти участь у дискусії на тему війни на Південному Кавказі

Посольство РФ в Україні і представники Партії регіонів мали намір презентувати російський фільм «Війна 08.08.08. Мистецтво зради» в четвер, але їм це не вдалося.

За годину до прем’єри до готелю прийшли представники СБУ і вручили директорові лист із вимогою не проводити показ фільму. Крім того, СБУ викликала на допит народного депутата України Валерія Коновалюка для давання свідчень у справі про розголошення держтаємниці та поширення відомостей, що ганьблять репутацію держави. Допит було призначено саме на час трансляції фільму. Потім залу, де мала відбутися прем’єра, було опечатано.

«Шоу» тривало майже півтори години, що спричинило неприховане торжество гостей з Росії і представників посольства. «У цьому фільмі немає нічого екстраординарного, крім деяких речей, про котрі не кажуть тут, на Україні», — розгублено заявив журналістам, які коротали час в очікуванні перегляду, радник-посланник посольства Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов. На запитання «Голосу України», навіщо ж з такою помпою організовувати показ, коли нічого сенсаційного в ньому немає, дипломат відповів: «Бо є таке поняття, як презентація фільму. До Києва приїхали творці фільму! Можна з ними поспілкуватися, висловити різні точки зору, поділитися своїми враженнями від перегляду. Можна їх критикувати. Що тут поганого?»...

Я не розумію, чому влада України так переполошилася, — сказав «Голосу України» продюсер фільму, депутат Держдуми РФ Костянтин Риков. — В Інтернеті цей фільм з’явився два тижні тому. Фільм тільки на Україні вже подивилося більш як 100 тисяч осіб. А загалом його подивилися вже понад півтора мільйони. Який сенс його забороняти? Я не розумію.

А на далеких підступах до готелю вишикувалися десь сорок чоловік. Пікетники, частина яких стверджували, що представляють «Громадянський актив Києва», а решта — «Форум порятунку Києва», тримали плакати: «30 срібників за покривання військових злочинів Росії», «Стільки коштує зрада України?», «Народні обранці, не ображайте честь батьківщини колабораціоністськими заявами».

«Фільму війни — ні», — заволав щосили худий хлопчисько, побачивши диктофон. — У мене багато амбіцій та емоцій, і тому я сюди прийшов підтримати.

— Підтримати що або кого?

— ... Ну, що ви чіпляєтеся!

А жінка тихо відповіла, що стоїть «за ідею». «Я тут проти антифашистських фільмів!», — розповів чоловік у спортивних штанях. «Ми взагалі проти війни», — підтримали його друзі.

І коли стало остаточно зрозуміло, що «кіна не буде», до «Хаятту», за законом жанру, прибув «із зустрічі з прем’єром» сам Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін.

«Маразм. Уже чогось бояться, навіть не знають, чого», — прокоментував «Голосу України» ситуацію В. Черномирдін.

Керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко підтвердила «Голосу України» факт виклику в четвер народного депутата України на допит як свідка, а на уточнююче запитання, як вийшло, що час зустрічі зі слідчим збігся із заздалегідь анонсованим заходом, відповіла: «Ну ми ж не будемо підстроюватися». А стосовно заборони показу в «Хаятті» вона заявила, що СБУ не може чогось заборонити комерційній структурі.